Show simple item record

dc.contributor.advisorLioe, Hanifah Nuryani
dc.contributor.authorHumaira, Hana
dc.date.accessioned2023-08-22T06:50:12Z
dc.date.available2023-08-22T06:50:12Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/124185
dc.description.abstractIndonesian cuisines have long employed kecombrang as spice, which is also commonly used as a traditional herb. The antimicrobial properties of kecombrang's extracts against food spoilage and foodborne pathogenic microorganisms have been the subject of numerous studies. The objective of this literature review was to study the potential of kecombrang as a source of antimicrobials against pathogens that cause foodborne illness and food spoilage microorganisms. A descriptive review was used to conduct this literature review. Flowers, shoots, fruits, leaves, rhizomes, and the entire plant are among the kecombrang parts that are extracted for antimicrobial testing utilizing solvent extraction, distillation, liquid CO2 extraction, and fractionation. Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, and Cryptococcus neoformans are among the microorganisms that can be inhibited by kecombrang extract with similar activity to corresponding control. The essential oil from the kecombrang flower and rhizome exhibits strong antimicrobial activity (MIC <0.60 mg/mL) against a variety of Gram-positive and Gram-negative bacteria along with yeasts. Cryptococcus neoformans is the most susceptible towards flower essential oil, whereas Salmonella enteritidis is the most susceptible towards rhizome essential oil.id
dc.description.abstractMasakan Indonesia telah lama menggunakan kecombrang sebagai rempah, yang juga biasa digunakan sebagai ramuan tradisional. Sifat antimikroba ekstrak kecombrang terhadap mikroba pembusuk makanan dan patogen bawaan makanan telah menjadi subyek dari berbagai penelitian. Kajian pustaka ini bertujuan untuk mempelajari potensi kecombrang sebagai sumber antimikroba terhadap patogen penyebab penyakit bawaan makanan dan mikroorganisme pembusuk makanan. Tinjauan deskriptif digunakan untuk melakukan tinjauan literatur ini. Bunga, pucuk, buah, daun, rimpang, dan seluruh tanaman dari kecombrang telah diekstraksi dan telah diuji sebagai agen antimikroba dengan menggunakan ekstraksi pelarut, distilasi, ekstraksi CO2 cair, dan fraksinasi. Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Klebsiella pneumoniae, dan Cryptococcus neoformans adalah mikroorganisme yang dapat dihambat oleh ekstrak kecombrang dengan aktivitas yang mirip dengan kontrol yang sesuai. Minyak atsiri dari bunga dan rimpang kecombrang menunjukkan aktivitas antimikroba yang kuat (MIC <0,60 mg/mL) terhadap berbagai bakteri Gram-positif dan Gram-negatif bersama dengan ragi. Cryptococcus neoformans paling rentan terhadap minyak atsiri bunga, sedangkan Salmonella enteritidis paling rentan terhadap minyak atsiri rimpang.id
dc.language.isoenid
dc.publisherIPB Universityid
dc.titleAntimicrobial Activity of Kecombrang (Etlingera elatior) against Food Spoilage and Foodborne Pathogenic Microorganisms: A Literature Reviewid
dc.title.alternativeAktivitas Antimikroba Kecombrang (Etlingera elatior) terhadap Mikroorganisme Pembusuk Pangan dan Patogen Bawaan Pangan: Tinjauan Pustakaid
dc.typeUndergraduate Thesisid
dc.subject.keywordAntimicrobialid
dc.subject.keywordfoodborne pathogenid
dc.subject.keywordFood spoilageid
dc.subject.keywordkecombrangid


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record