Penilaian Good Feeding dan Good Breeding Menggunakan Analytical Hierarchy Process pada Peternakan Sapi Perah Rakyat KPSBU Lembang
Abstract
Sapi perah merupakan sapi yang dimanfaatkan untuk menghasilkan susu
sebagai produk utama. Pengoptimalan produktivitas sapi perah dapat dilakukan
dengan evaluasi Good Dairy Farming Practices (GDFP). Salah satu aspek GDFP
adalah Good Feeding dan Good Breeding. Penelitian dilakukan dengan metode
pengamatan secara langsung dan wawancara terhadap para peternak dan parah ahli.
Analisis data dimulai dengan evaluasi Good Feeding dan Good Breeding, setelah itu
pemeringkatan bobot prioritas untuk AHP, terakhir hasil evaluasi digabungkan
dengan bobot AHP untuk mendapatkan nilai peforma gabungan. Hasil evaluasi Good
Feeding dan Good Breeding secara berurutan adalah 3,52 (baik) dan 3,35 (cukup).
Good Feeding merupakan faktor penentu paling penting dibandingkan dengan Good
Breeding. Kriteria paling penting adalah kualitas konsentrat, sedangkan kriteria
paling tidah penting adalah bangsa sapi yang dipelihara. Berdasarkan hasil penelitian
ini perlu dilakukan lebih lanjut tentang pengembangan dengan kriteria prioritas
tertinggi pada Good Feeding dan Good Breeding terhadap produktivitas sapi perah. Dairy cows are cows that are used to produce milk as the main product.
Optimization of dairy cattle productivity can be done by evaluating Good Dairy
Farming Practices (GDFP). This study aims to evaluate Good Feeding and Good
Breeding and analyze the determinants that are most influential on the evaluation of
Good Feeding and Good Breeding on dairy farms in KPSBU Lembang (case study:
Manoko and Cisaroni). The research was conducted by direct observation method and
interviews with breeders and severe experts. Data analysis begins with the evaluation
of Good Feeding and Good Breeding, then the ranking of priority weights for AHP,
finally the evaluation results are combined with AHP weights to obtain combined
performance values. The evaluation results of Good Feeding and Good Breeding
respectively are 3.52 (good) and 3,35 (sufficient). Good Feeding is the most
important determining factor compared to Good Breeding. The most important
criterion is the quality of concentration, while the last criterion is the nation of cattle
raised. Based on the results of this study, it is necessary to do more about the
vi
development with the highest priority criteria on Good Feeding and Good Breeding
on dairy cattle productivity.