Show simple item record

dc.contributor.advisorNasution, Zuraidah
dc.contributor.advisorAries, Muhammad
dc.contributor.authorWibisono, Himawan Haryo
dc.date.accessioned2023-01-25T07:19:07Z
dc.date.available2023-01-25T07:19:07Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/116300
dc.description.abstractAdolescent is an important growth phase where there is an increase of nutritional needs in order to support body growths and developments towards maturity. Anemia and vitamin A deficiency are two of nutritional problems that occur in female adolescent caused by inadequate intake of nutrients (both macros and micros). Chicken nugget with chicken liver substitution is an alternative snack that can help increase of iron and vitamin A intake in female teenagers. This study aims to develop a chicken nugget product with chicken liver substitution, and analyze it is nutritional contents. This study used four formulations with different ratios of chicken meat and chicken liver used, namely F0 (100:0), F1 (95:5), F2 (90:10), and F3 (85:15). Organoleptic, physical characteristics test, and nutritional analysis showed that F2 was the selected formula. This selected formula contains 56.8% moisture content, 1.46% ash content, 14.66% protein, 6.5% fat, 12.92% carbohydrate, 16.39 mg iron, and 760.16 RE vitamin A . One serving size of chicken liver nugget is equivalent to 4 pieces of nuggets and it contributes about 168 kcal of energy/day. The selected formula have met the requirements of nutritional claim for protein source, low fat, and high iron and vitamin A content.id
dc.description.abstractRemaja merupakan fase kehidupan yang penting dimana terjadi peningkatan kebutuhan gizi dalam rangka menunjang pertumbuhan dan perkembangan tubuh menuju kedewasaan. Anemia dan Kekurangan Vitamin A (KVA) merupakan dua masalah gizi yang terjadi pada remaja putri yang disebabkan oleh asupan zat gizi (baik makro maupun mikro) yang inadekuat. Naget ayam dengan substitusi hati ayam merupakan salah satu alternatif makanan selingan yang dapat membantu meningkatkan asupan zat besi dan vitamin A pada remaja putri. Penelitian ini bertujuan untuk mengembangan serta menganalisis kandungan gizi produk naget berbahan dasar hati ayam. Penelitian ini menggunakan empat formulasi dengan perbandingan daging ayam dan hati ayam yang berbeda, yakni F0 (100:0), F1 (95:5), F2 (90:10), dan F3 (85:15). Berdasarkan hasil uji organoleptik dan analisis kandungan gizi, F2 ditetapkan sebagai formula terpilih. Naget formulasi terpilih mengandung kadar air 56,8%, kadar abu 1,46%, protein 14,66%, lemak 6,5%, karbohidrat 12,92%, zat besi 16,39 mg, serta vitamin A 760,16 RE. Satu takaran saji naget hati ayam setara dengan 4 potong naget serta memberikan kontribusi 168 kkal dari energi sehari. Naget hati ayam formulasi terpilih memenuhi syarat klaim sebagai produk sumber protein, rendah lemak, serta tinggi zat besi dan vitamin A.id
dc.language.isoidid
dc.publisherIPB Universityid
dc.titleFormulasi Naget Ayam dengan Substitusi Hati Ayam sebagai Produk Tinggi Zat Besi dan Vitamin A bagi Remaja Putriid
dc.title.alternativeFormulation of Chicken Nugget with the Substitution of Chicken Liver as a Product of High Iron and Vitamin A for Female Adolescentid
dc.typeUndergraduate Thesisid
dc.subject.keywordchicken liverid
dc.subject.keywordfemale adolescentid
dc.subject.keywordironid
dc.subject.keywordnuggetid
dc.subject.keywordvitamin Aid


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record