View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Fisheries and Marine Science
      • UT - Aquatic Product Technology
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Fisheries and Marine Science
      • UT - Aquatic Product Technology
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Pengaruh Lama Waktu Pemuasaan dan Waktu Pembekuan terhadap Ketahanan Hidup Ikan Mas (Cyprinus carpio)

      Thumbnail
      View/Open
      Cover (420.1Kb)
      Fulltext (437.0Kb)
      Lampiran (423.9Kb)
      Date
      2022-07
      Author
      Tyas, Setyoningrum
      Suwandi, Ruddy
      Nugraha, Roni
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Metode untuk mencapai keberhasilan transportasi ikan yaitu dengan menurunkan tingkat metabolisme ikan melalui pemuasaan. Penelitian ini bertujuan untuk menentukan lama waktu pemuasaan dan waktu pembekuan terhadap ketahanan hidup, kadar glukosa darah, serta insang ikan mas (Cyprinus carpio). Penelitian ini menggunakan minyak cengkeh sebagai anestesinya dan ikan direndam terlebih dahulu ke dalam larutan gliserol 5% sebelum dibekukan. Hasil penelitian menunjukkan bahwa survival rate tertinggi terdapat pada perlakuan pemuasaan 24 jam dengan pembekuan selama 120 menit yaitu mencapai 100%, sedangkan survival rate terendah terdapat pada perlakuan tanpa pemuasaan dengan pembekuan selama 180 menit yaitu hanya 33,3%. Rendahnya nilai survival rate ikan mas tanpa pemuasaan diakibatkan oleh stres yang ditandai dengan tingginya kadar glukosa darah dan penyimpangan tingkah laku sebelum ikan dibekukan. Waktu pembekuan juga dapat mempengaruhi survival rate ikan, dimana semakin lama waktu pembekuan maka semakin rendah nilai survival rate pada ikan tersebut.
       
      The method to achieve the success of fish transportation is by reducing fish metabolism through fasting. This study aims to determine effect of fasting time and freezing time on survival rate, glucose levels, and gill tissue of carp (Cyprinus carpio). This study used clove oil as anesthetic and the fish soaked in 5% glycerol solution before being frozen. The result showed that the highest carp survival rate is found in 24 hours fasting treatment with 120 minutes freezing which reaches 100%, while the lowest survival rate is found in without fasting treatment with 180 minutes freezing which is only 33.3%. The low value of carp survival rate without fasting is caused by stress that marked with high glucose levels and behavioral deviation before the fish being frozen. Freezing time can also affect survival rates in carp, where the longer time of freezing, the lower value of survival rate in that fish.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/112665
      Collections
      • UT - Aquatic Product Technology [1530]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository