View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Economics and Management
      • UT - Management
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Economics and Management
      • UT - Management
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Analisis Kompetensi Barista Berdasarkan SKKNI Pada Kedai Kopi di Kota Bogor

      Thumbnail
      View/Open
      Cover (368.4Kb)
      Full (623.0Kb)
      Date
      2020
      Author
      Ramadhan, Danang Putra
      Sukmawati, Anggraini
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Jumlah konsumsi kopi yang semakin meningkat dan perubahan gaya hidup menyebabkan semakin berkembangnya usaha kedai kopi di Kota Bogor serta berdampak terhadap persaingan antar kedai kopi menjadi semakin ketat. Salah satu cara kedai kopi dapat bersaing dengan memiliki sumber daya manusia yaitu barista yang baik. Barista dapat dikatakan bekerja dengan baik apabila memenuhi standar kompetensi yang dibutuhkan. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis kesenjangan kompetensi barista non sertifikasi pada kedai kopi di Kota Bogor dan memberikan gambaran mengenai kompetensi yang dibutuhkan untuk ditingkatkan dengan merujuk pada SKKNI. Pengambilan data dilakukan dengan menggunakan kuesioner berdasarkan SKKNI 2013 Nomor 370 tentang Penetapan SKKNI Kategori Penyediaan Makanan dan Minuman Golongan Pokok Penyediaan Minuman Sub Golongan Bar Kelompok Usaha Rumah Minum/Kafe. Metode analisis yang digunakan adalah analisis gap kompetensi dan Importance Performance Analysis. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kompetensi barista non sertifikasi yang ada di Kota Bogor belum memenuhi kompetensi yang dibutuhkan oleh perusahaan. Kompetensi yang perlu diperbaiki, yaitu standar mengelola bahan baku, mengelola peralatan dan perlengkapan, mengoperasikan alat, mengelola area kerja, menangani konsumen, serta memutakhirkan hasil produk kopi.
       
      Increasing the number of coffee consumption and lifestyle changes has led the growing of coffee shop business especially in Bogor City which have an impact on increasingly fierce competition. Having a good competence barista as human resource is the way of a coffeeshop can compete each other. The object of this study are for identify gap competency a non-certification barista and required barista competency for the coffeeshop reffered in national standard (SKKNI). The data used in this research are questionnaires reffered to SKKNI 2013 no 370 about the Establishment of SKKNI, Food and Beverage Main Provider Category, Bar and Coffeeshop as a Beverages Provider. Data analysis was performed using gap analysis and continued with Importance Performance Analysis. The result showed that the competency of non-certification baristas in Bogor City are still less competence from company need. The competence that needed to improvised are, the standard of raw materials managing, managing tools and equipment,tool and machine operation, work area management, and the knowledge update for coffee as end product.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/106622
      Collections
      • UT - Management [3624]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository