Show simple item record

dc.contributor.advisorRahmawati, Siti
dc.contributor.authorGultom, Shekinah Michelle
dc.date.accessioned2023-08-15T14:51:54Z
dc.date.available2023-08-15T14:51:54Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/123965
dc.description.abstractRumah Makan (RM) Terapung Minahasa Utara merupakan salah satu badan usaha pada industri makanan dan minuman yang terletak di Kabupaten Minahasa Utara. Namun dalam pelaksanaannya, RM Terapung Minahasa Utara belum mampu memberikan gaji sesuai upah minimum yang berlaku. Penelitian ini bertujuan untuk mengidentifikasi sistem kompensasi yang diterapkan oleh rumah makan, menganalisis faktor-faktor dasar untuk penetapan kompensasi (compensable factors), serta merancang sistem kompensasi yang ideal untuk diterapkan di RM Terapung Minahasa Utara. Penelitian ini dilakukan pada bulan Februari 2023-April 2023. Metode yang digunakan pada penelitian ini adalah metode analisis deskriptif, metode poin, nilai pekerjaan, pengelompokan pekerjaan, pemetaan gaji, serta metode adhered dan overlapping. Sistem kompensasi aktual belum ideal. Faktor-faktor kompensasi yang digunakan pada Rumah Makan Terapung Minahasa Utara yaitu pengalaman kerja, keahlian, kerja sama, komunikasi, orientasi pelayanan pelanggan, pemecahan masalah, usaha fisik, kompleksitas pekerjaan, dan tanggung jawab. Faktor kompensasi yang paling memengaruhi adalah keahlian. Sistem kompensasi yang ideal diterapkan adalah sistem kompensasi adhered terletak pada range min-mid point.id
dc.description.abstractRM Terapung Minahasa Utara Restaurant is one of the business entities in the food and beverage industry located in North Minahasa Regency. However in practice, RM Terapung Minahasa Utara has not paid salary in accordance with the applicable minimum wage. The purpose of this study was to identify the compensation system implemented by the restaurant, analyze the basic factors for determining compensation (compensable factors), and design an ideal compensation system to be implemented in RM Terapung Minahasa Utara. This research was conducted in February 2023-April 2023. The methods used in this research are descriptive analysis, point method, job value, job grading, salary mapping, adhered and overlapping methods. The actual compensation system was not ideal. The compensation factors used in RM Terapung Minahasa Utara Restaurant are working experience, skill, teamwork, communication, customer service orientation, problem solving, physical efforts, working complexity, and responsibility. The compensation factor with most influential is skill. The ideal compensation system to be implemented by restaurant is an adhered compensation system which located in the min-mid point range.id
dc.language.isoidid
dc.publisherIPB Universityid
dc.titlePerancangan Sistem Kompensasi Berbasis Job Value pada RM Terapung Minahasa Utaraid
dc.title.alternativeDesign of Job Value-Based Compensation System at RM Terapung Minahasa Utaraid
dc.typeUndergraduate Thesisid
dc.subject.keywordcompensation systemid
dc.subject.keywordjob valueid
dc.subject.keywordsalaryid


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record