Show simple item record

dc.contributor.advisorNurilmala, Mala
dc.contributor.advisorNugraha, Roni
dc.contributor.authorArianto, Rifdah Faiha
dc.date.accessioned2023-01-18T08:22:06Z
dc.date.available2023-01-18T08:22:06Z
dc.date.issued2023-01
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/116125
dc.description.abstractFish is one of the largest food commodities, so market demand for fish is high. Fish with high economic value is one of the high market demands, this causes fraud in the sale of fish. DNA barcoding is used to identify fishery processed products as well as the authenticity of raw materials so as to reduce food safety problems. The isolation method used was Cetyltrymethyl Ammonium Bromide (CTAB) with concentration and purity testing using a Nanodrop spectrophotometer. The 25 samples consisting of frozen fish fillets, processed fishery product, and salted fish fillets from traditional and supermarket in Jabodetabek. DNA isolates have a concentration of 4,65-3172,6 ng/μL, with a purity of 1,067-2,125. An electrophoregram showed 7 samples sampled on a target DNA of 200-300bp. Analysis using BLAST showed samples detected as Makaira nigricans, Rachycentron canadum, Lates calcarifer, Priacanthus tayenus, Lepidocybium flavobrunneum, and Salmo salar. Phylogeny analysis showed the samples formed a group corresponding to database from Genbank.id
dc.description.abstractIkan menjadi salah satu komoditi pangan yang cukup besar, sehingga permintaan pasar terhadap ikan menjadi tinggi. Ikan dengan nilai ekonomis tinggi menjadi salah satu permintaan pasar yang tinggi, hal tersebut menyebabkan terjadinya kecurangan dalam penjualan ikan. DNA barcoding dengan penanda genetik cytochrome b digunakan untuk mengidentifikasi produk olahan perikanan serta keaslian bahan baku sehingga dapat mengurangi permasalahan keamanan pangan. Metode isolasi yang digunakan adalah Cetyl Trymethyl Ammonium Bromide (CTAB) dengan pengujian konsentrasi dan kemurnian menggunakan spektrofotometer Nanodrop. Sampel berjumlah 25 terdiri dari filet ikan beku, produk olahan perikanan, dan filet ikan asin yang didapat dari pasar tradisional dan swalayan di Jabodetabek. Isolat DNA memiliki konsentrasi 4,65-3172,6 ng/µL, dengan kemurnian 1,067-2,125. Elektroforegram menunjukan 7 sampel teramplifikasi pada DNA target 200-300bp. Hasil analisis menggunakan BLAST menunjukan sampel terdeteksi sebagai Makaira nigricans, Rachycentron canadum, Lates calcarifer, Priacanthus tayenus, Lepidocybium flavobrunneum, dan Salmo salar. Analisis filogeni menunjukan sampel membentuk kelompok yang sesuai dengan basis data dari Genbank.id
dc.description.sponsorshipKemenristekdiktiid
dc.language.isoidid
dc.publisherIPB Universityid
dc.titleIdentifikasi Spesies pada Produk Perikanan Menggunakan Penanda Molekuler Genetik Cytochrome B Minibarcodeid
dc.title.alternativeSpecies Identification in Fisheries Products using Genetic Molecular Marker Cytochrome B Minibarcodeid
dc.typeUndergraduate Thesisid
dc.subject.keywordCytochrome bid
dc.subject.keywordDNA barcodingid
dc.subject.keywordfishery productsid
dc.subject.keywordPCRid


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record