View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Agricultural Technology
      • UT - Agroindustrial Technology
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Agricultural Technology
      • UT - Agroindustrial Technology
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Aplikasi Proses Adsorpsi untuk Pemurnian Ekstrak Cair Stevia (Stevia rebaudiana)

      Thumbnail
      View/Open
      Cover (1.085Mb)
      Full teks (1.348Mb)
      Lampiran (1.708Mb)
      Date
      2021
      Author
      Wardhani, Nurrika Asih
      Noor, Erliza
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Pemanis stevia merupakan alternatif pemanis alami rendah kalori yang dihasilkan dari proses ekstraksi daun kering tanaman stevia menggunakan air. Ekstraksi daun stevia menghasilkan larutan yang berwarna kecoklatan dan sedikit rasa pahit atau getir. Proses pemurnian diperlukan untuk memperoleh ekstrak dengan kualitas yang sesuai untuk kegiatan komersil. Proses pemurnian ekstrak cair stevia bertujuan untuk mengurangi konsentrasi pengotor dalam ekstrak, yaitu klorofil dan tanin. Metode pemurnian yang digunakan adalah adsorpsi menggunakan bentonit Na teraktivasi asam. Variabel yang digunakan dalam penelitian adalah rasio adsorben bentonit Na dan ekstrak cair stevia (1%, 5%, dan 10% b/v), waktu pemurnian (15, 30, 45, dan 60 menit), dan suhu pemurnian (30 dan 50°C). Hasil penelitian menunjukkan perlakuan pemurnian pada rasio adsorben – ekstrak 10% (b/v), suhu pemurnian 30°C, dan waktu pemurnian 15 menit. Kondisi perlakuan ini menghasilkan peningkatan kejernihan sebesar 69,74%, penurunan konsentrasi tanin sebesar 51,79%, penurunan konsentrasi klorofil sebesar 45,58%, dan penurunan konsentrasi steviosida sebesar 46,54%. Bentonit Na dapat digunakan sebagai adsorben dalam pemurnian stevia namun tidak selektif terhadap komponen tertentu dalam ekstrak stevia.
       
      Stevia can be used as one of low-calories natural sweetener by extract dried-leaf stevia plant using water as a solvent. Crude extract of stevia is sweet with bitter testing and dark brown color. Purification is essential process needed by crude extract stevia before use in commercial industry. Purification aimed to remove all impurities in stevia extract, such as tannin and chlorophyll. The process variable used in this research is ratio bentonite Na and crude extract (1%, 5%, and 10% b/v), time (15, 30, 45, and 60 minutes), and temperature (30 and 50 °C). The final result in this research was purification using temperature at 30°C for 15 minutes in ratio bentonite Na and crude extract 10% (b/v) could increase clarity 69.74%. This result followed by decreasing 51.79% tannin, 45.58% chlorophyll, and also decreasing 46.54% steviosides. Na-bentonite could be used as adsorbent but didn’t selective in certain component of stevia extract.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/110494
      Collections
      • UT - Agroindustrial Technology [4354]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository