dc.contributor.advisor | Sailah, Illah | |
dc.contributor.advisor | Suniarti, Titi Candra | |
dc.contributor.author | Napitupulu, Kennedy | |
dc.date.accessioned | 2021-02-08T06:22:53Z | |
dc.date.available | 2021-02-08T06:22:53Z | |
dc.date.issued | 2021-01-18 | |
dc.identifier.uri | http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/105772 | |
dc.description.abstract | Eco-enzyme is the product of the facultative anaerobic fermentation process
of domestic agriculture waste which is carried out for several months and enriched
by sugar and water addition. This research aims to study the degradation process
during fermentation and to identify the characteristics of eco-enzyme. The ratio of
the composition of the eco-enzyme solution consisting of organic kitchen waste
(fruits or vegetables): sugar: water was 3:1:10, respectively. During the
fermentation observation, characterization was tested by cellulase activity, pH,
reducing sugar, total acid, alcohol, and microscopic surface morphology. The
results showed that during week-0 to week-12th fermentation, there was the
degradation of carbohydrates into reducing sugars, acids, and alcohol. Besides,
cellulase activity also increased from 1.24U / mL to 2.2 U / mL in fruit waste in the
range of week-3rd and week-6th. The increase in reducing sugars, total acid, and
decrease in pH was very significant in the range of week-3rd and week-6th. From
this research, it can be concluded that degradation of the substrate occurs during
fermentation and the highest fermentation results occur in week-6 for fruit waste,
which different results from vegetable waste. | id |
dc.description.abstract | Eko-enzim adalah produk proses fermentasi anaerob dari limbah pertanian
domestik yang dilakukan selama beberapa bulan dengan penambahan gula dan air.
Tujuan dari penelitian ini adalah mengkaji proses degradasi selama fermentasi dan
mengidentifikasi karakteristik eko-enzim. Perbandingan komposisi bahan untuk
memproduksi eko-enzim terdiri dari limbah dapur organik (buah-buahan atau
sayuran) : gula : air secara berturut-turut adalah 3:1: 10. Selama fermentasi
dilakukan karakterisasi hasil terhadap aktivitas selulase, pH, gula pereduksi, total
asam, alkohol, dan pengamatan morfologi permukaan. Hasil penelitian
menunjukan bahwa selama fermentasi minggu ke-0 hingga ke-12 terjadi degradasi
karbohidrat menjadi gula pereduksi, asam, dan alkohol. Disamping itu, aktivitas
selulase juga meningkat yaitu dari 1,24U/mL menjadi 2,2 U/mL pada limbah buahbuahan di rentang minggu ke-3 dan ke-6. Peningkatan gula pereduksi, total asam,
serta penurunan pH terjadi sangat nyata pada rentang minggu ke-3 dan ke-6. Dari
penelitian ini dapat disimpulkan bahwa degradasi substrat terjadi selama
fermentasi dan hasil fermentasi tertinggi terjadi pada minggu ke-6 untuk limbah
buah-buahan, berbeda hasilnya dengan limbah dari sayur-sayuran. | id |
dc.language.iso | en_US | id |
dc.publisher | IPB University | id |
dc.title | Degradation of Fruit and Vegetable Wastes in Ecoenzyme Production | id |
dc.title.alternative | Degradasi Limbah Buah-buahan dan Sayur-sayuran pada Produksi Eko-enzim | id |
dc.type | Undergraduate Thesis | id |
dc.subject.keyword | cellulase activity | id |
dc.subject.keyword | eco-enzyme | id |
dc.subject.keyword | fermentation | id |
dc.subject.keyword | aktivitas selulase | id |
dc.subject.keyword | fermentasi | id |
dc.subject.keyword | eko-enzim | id |