Show simple item record

Optimization of sugar cane (Saccharum officinarum L.) ratoon cropping pattern and plant cane at PT. Madubaru PG. Madukismo, Yogyakarta

dc.contributor.advisorPertiwi, Setyo
dc.contributor.authorAriani, Yetti
dc.date.accessioned2014-03-06T07:13:59Z
dc.date.available2014-03-06T07:13:59Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/68156
dc.description.abstractSugar is one of the important trade commodities which is used for sweetening the taste of food or drink. Sugar consumption in Indonesia is continuously increasing inline with the increase of population, the increase in standard of living, and the growing number of industries that need sugar as its raw material. However, the increase of sugar consumption has not been offset by domestic sugar production. The purpose of this study was to perform optimization on sugar cane ratoon crop patterns on the sugar cane plantations, with the goal of minimizing cost function and or maximizing the results. The secondary data is taken from PG. Madukismo in Sleman and Bantul. It covered five years data, spanning from the year 2008 to 2012. Six plantations were used for research, three of them were from Sleman and the other three were from Bantul. From each plantation, the amount of cane and sugar production, and the production costs incurred were calculated, so that it obtained the company's profit. Based on the research conducted, the number of ratoon that should be done to get increasing profits is as much as three times ratoon.en
dc.description.abstractGula merupakan salah satu komoditi perdagangan utama yang digunakan untuk mengubah cita rasa makanan atau minuman menjadi manis. Konsumsi gula di Indonesia terus meningkat mengikuti pertambahan jumlah penduduk, peningkatan taraf hidup, dan pertumbuhan juml ah industri yang memerlukan gula sebagai bahan bakunya. Namun peningkatan konsumsi gula belum bisa diimbangi oleh produksi gula dalam negeri. Tujuan penelitian ini adalah melakukan optimisasi pada pola ratoon tanaman tebu di perkebunan tebu, dengan fungsi tujuan meminimalisasi biaya dan atau memaksimalkan hasil. Data yang diambil adalah data sekunder pada lahan tebu PG. Madukismo di kabupaten Sleman dan Bantul dalam kurun waktu lima tahun terhitung mulai tahun 2008 sampai tahun 2012. Kebun yang digunakan sebagai penelitian berjumlah enam kebun, tiga dari Sleman da n tiga dari Bantul. Masing-masing dihitung jumlah produksi tebu dan gulanya, kemudian dihitung biaya produksi yang dikeluarkan secara keseluruhan, sehingga didapatkan hasil akhir laba dari perusahaan. Berdasarkan penelitian yang dilakukan, jumlah keprasan yang sebaiknya dilakukan untuk mendapatkan keuntungan yang terus meningkat adalah sebanyak tiga kali keprasan.
dc.language.isoid
dc.titleOptimisasi pola ratoon dan tebu baru tanaman tebu (Saccharum officinarum L.) di PT. Madubaru PG. Madukismo, Yogyakartaid
dc.titleOptimization of sugar cane (Saccharum officinarum L.) ratoon cropping pattern and plant cane at PT. Madubaru PG. Madukismo, Yogyakartaen
dc.subject.keywordsugar caneen
dc.subject.keywordratoonen
dc.subject.keywordproduction costsen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record