View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Agricultural Technology
      • UT - Agricultural and Biosystem Engineering
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Agricultural Technology
      • UT - Agricultural and Biosystem Engineering
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Penentuan umur simpan keripik ubi jalar dan keripik talas dalam kemasan plastik dan aluminium foil

      Shelf life determination of sweet potato chips and taro chips in plastic and aluminium foil packaging

      Thumbnail
      View/Open
      full text (1.413Mb)
      Date
      2013
      Author
      Fiardy, Adytia
      Budiastra, I Wayan
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Mentawai island has great potensial on producing sweet potato and taro. The huge number of the production must be balanced by proper-harvest handling. The handling method is by making the comodities as chips by vaccum frying and then will be packed using plastic and aluminium foil packaging. This research is to determine shelf life of sweet potato chips and taro chips and to decide what kind of the best packaging. Shelf life was determined by using acceleration method with Arrhenius equation. Critical parameter for determining the shelf life was flavour. The shelf life of sweet potato chips at room temperature (25oC) was 155 days using aluminium foil, 117 days using PP, and 37 days using HDPE. Whereas storing life of taro chips was 287 days using aluminium foil, 60 days using PP, and 56 days using HDPE. The best packaging for sweet potato chips and taro chips are aluminium foil.
       
      Kepulauan Mentawai mimiliki potensi produksi ubi jalar dan talas yang cukup besar. Dengan produksi ubi jalar dan talas yang cukup besar perlu dilakukan penanganan pascapanen yang tepat. Salah satu penanganan yang dilakukan adalah dengan membuat ubi jalar dan talas menjadi keripik dengan proses penggorengan hampa dan dikemas dengan menggunakan kemasan plastik dan aluminium foil. Penelitian ini bertujuan untuk menentukan umur simpan keripik ubi jalar dan keripik talas dan menentukan jenis kemasan yang terbaik. Penentuan umur simpan keripik ubi jalar dan keripik talas menggunakan metode akselerasi dengan bantuan persamaan Arrhenius. Parameter kritis dari pendugaan umur simpan untuk keripik ubi jalar dan keripik talas adalah penerimaan aroma. Umur simpan keripik ubi jalar pada suhu ruang (25 ̊C) adalah 155 hari untuk kemasan aluminium foil, 117 hari untuk kemasan PP, dan 37 hari untuk kemasan HDPE. Sedangkan umur simpan keripik talas adalah 287 hari untuk kemasan aluminium foil, 60 hari untuk kemasan PP, dan 56 hari untuk kemasan HDPE. Kemasan terbaik untuk keripik ubi jalar dan keripik talas adalah kemasan aluminium foil.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/67538
      Collections
      • UT - Agricultural and Biosystem Engineering [3592]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository