Show simple item record

Acute and subchronic toxicity studies of water extract mulberry fruit (morus alba l.) On Sprague dawley rat

dc.contributor.advisorZakaria, Fransisca Rungkat
dc.contributor.advisorDewi Ratih A
dc.contributor.authorSyabana, Mohammad Ana
dc.date.accessioned2012-12-12T04:05:42Z
dc.date.available2012-12-12T04:05:42Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/58807
dc.description.abstractMulberry fruit have a lot of positive impact to health, so it is suitable to develop it as functional food or phytopharmaceutical. Before it, mulberry fruit must be proven have no negative effect when it is consumed every day. This research aim is to study acute and sub chronic toxicity of mulberry fruit water extract on Sprague Dawley rat. The acute toxicity was determined by giving extract of 5 gram of fruit/kg body weight by gavage to 5 male and female rats group one time. The 3 day observations showed that the treatment did not cause any mortality nor clinical signs such as physical changes, decrease of body weight and feed consumption. The sub chronic toxicity was determined by giving extract of 0.1 and 1 gram of fruit/kg body weight to each 5 male and female rats group daily with the mulberry fruit water extract continuously for 92 days. The 92 days observation showed that the treatment did not cause any mortality nor any clinical signs such as physical changes, decrease of body weight and feed consumption compared to the control group. After 92 days of treatment, all rats were terminated, and their serum, liver and kidneys tissue were collected for assessing liver and kidney damage microscopically. Biochemistry parameters profile that linked with liver damaged did not show any liver toxicity incident, only slight increased of protein in the group that received 1 g/kg bw which was statistically significantly (p<0,05) although it is still within normal range. Microscopic liver examination also did not showed hepatocytes damage. Biochemistry parameter profile that linked with kidney damage and histology of kidney did not show kidney toxicity. The glomerulus lesion is increase along with increasing doses but the tubulus lesion is decrease along with increasing doses, although they are not statistically significant. (p>0,05).en
dc.description.abstractDewasa ini telah terjadi pergeseran paradigma masyarakat terkait konsumsi pangan, jika sebelumnya pangan hanya untuk memenuhi kebutuhan hidup, sekarang pangan juga diperlukan untuk memenuhi kebutuhan kesehatan atau lebih dikenal dengan istilah pangan fungsional. Indonesia dikenal sebagai negara yang subur tanahnya, sehingga banyak tanaman yang bukan asli Indonesia dapat tumbuh subur dan dapat digunakan sebagai bahan pembuatan pangan fungsional, salah satunya tanaman murbei (Morus alba L.). Pohon murbei yang bernama latin Morus alba L dan Mandarin, Sang ye, tidak hanya disukai ulat sutera, tapi juga bermanfaat bagi manusia. Bagian tanaman ini, khususnya buah murbei telah lama dikenal memiliki khasiat bagi yang mengkonsumsinya, diantaranya dapat mengobati sakit demam, mencegah terjadinya ateroskleriosis pada kelinci dan menghambat pergerakan dan invasi metastasis pada sel kanker karsinoma paru-paru manusia. Selain itu buah ini juga memiliki potensi antioksidatif dan antiinflamasi serta antihiperlipidemia. Selama ini buah murbei belum banyak dimanfaatkan di Indonesia kecuali hanya pada tataran konsumsi langsung dan itu pun tidak dikonsumsi setiap hari. Jika mengacu pada berbagai macam khasiat buah murbei maka buah ini sebenarnya layak untuk dikembangkan sebagai bahan baku pangan fungsional, obat herbal ataupun pengembangan lainnya. Tetapi sebelum dikembangkan tentu harus diketahui apakah ada efek negatif dari konsumsi buah murbei apalagi jika konsumsi tersebut dilakukan setiap hari. Oleh karena itu perlu dilakukan penelitian toksikologi untuk melihat dampak akut dan sub kronis penggunaan buah murbei. Tujuan penelitian ini adalah: (1) untuk mengetahui toksisitas akut ekstrak air buah murbei dosis 5 g/kg bb terhadap karakteristik fisik dan tingkah laku tikus Sprague Dawley, dan (2) untuk mengetahui toksisitas sub kronis ekstrak air buah murbei pada dosis 0,1 g/kg bb dan 1 g/kg bb terhadap tampilan fisik dan tingkah laku, profil biokimia serum darah, histologi hati dan ginjal tikus percobaan.
dc.publisherIPB ( Bogor Agricultural University )
dc.subjectacuteen
dc.subjectsub chronicen
dc.subjectmulberry fruit water extracten
dc.subjectliveren
dc.subjectkidneyen
dc.titleToksisitas akut dan subkronis ekstrak air buah murbei pada tikus Sprague dawleyIND
dc.titleAcute and subchronic toxicity studies of water extract mulberry fruit (morus alba l.) On Sprague dawley raten


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record