Show simple item record

Pemanfaatan minyak jarak pagar (Jatropha curcas, Linn.) sebagai komponen sediaan dalam formulasi produk hand & body

dc.contributor.advisorHambali, Erliza
dc.contributor.advisorSuryani, Ani
dc.contributor.authorRahmanto, Andi
dc.date.accessioned2012-08-28T01:11:42Z
dc.date.available2012-08-28T01:11:42Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/56588
dc.description.abstractJatropha oil (Jatropha curcas, Linn.) is one of potential vegetable oils are constantly being developed in Indonesia. However, the utilization of jatropha oil is still very limited. Previous research showed that jatropha oil is one of the renewable resources which have good potential for fuel and personal care products. This study aimed to improve the utilization of jatropha oil especially for the development of hand & body cream products. The function of Jatropha oil in this product is to replace the oil supplier material commonly used such as mineral oil, olive oil or virgin coconut oil (VCO). The purpose of this research is to obtain the right composition of Jatropha oil concentration, to know its influence on the hand & body cream products physicochemical characteristics, and to know the consumer’s acceptance level on hand & body cream products generated. This research is using one factor (the concentration of pure jatropha oil) with 4 standard treatments (0%, 3%, 6% and 9%). Pure jatropha oil (PJO) is obtained from the purification of the crude jatropha oil (CJO) through the process of degumming, neutralization and bleaching. The result of PJO has a low FFA value that is equal to 0.16%. PJO concentration effects used on the hand & body cream products are observed on the effect of pH value, density, viscosity, color, globula size, total of microbial and emulsion stability. The entire hand & body cream sample being produced has a homogeneous appearance with a pH value range of 4.23 to 4.49, 0.9953 to 1.0008 g/cm3 density, 37.45 to 41.08 cP viscosity, the globula emulsion average size of 9.6 to 13.8 μm and a negative contamination for microbiological testing. Statistical tests showed that the PJO concentration has no significant effect on the pH value, density and viscosity. Emulsion stability test shows a very stable result for creams with a concentration of 6% PJO. Sensory analysis is also conducted in this research to determine consumer preferences for hand & body cream product. The preference attribute being examined includes the color, aroma, homogeneity, viscosity, softness, ease of deployment, ease of absorbing, the impression skin soft and sticky skin impression. The analysis showed that the increasing of PJO concentration was decreasing the spread on the skin, it actually increases the spread of skin homogeneity. Overall, the sample with PJO 6% was preferred and chosen by consumers because it has a better value attribute preference than the sample of 3% and 9% PJO content.en
dc.description.abstractMeningkatnya kesadaran masyarakat akan pentingnya perawatan kesehatan kulit merupakan salah satu faktor pendorong terjadinya peningkatan permintaan produk-produk perawatan kulit. Penggunaan produk perawatan kulit ditujukan sebagai salah satu upaya perlindungan dari dampak negatif kondisi cuaca yang semakin ekstrim karena pemanasan global dan penipisan lapisan ozon. Produk krim (yang biasanya bersifat semi padat) memiliki peran yang sangat penting dalam aplikasi kosmetik perawatan kulit. Hal ini karena bentuk sediaan krim memiliki kestabilan yang lebih baik dalam berbagai kondisi dibandingkan bentuk sediaan losion. Bahkan minyak, humektan dan air dapat ditambahkan dalam proporsi yang cukup besar pada bentuk sediaan krim. Salah satu bahan penting pembentuk emulsi untuk sediaan krim perawatan tubuh adalah fase minyak. Fungsi minyak pada krim adalah sebagai bahan pelembut (emollient) kulit melalui mekanisme pembentukan lapisan tipis pada permukaan kulit. Jarak pagar (Jatropha curcas, Linn.) merupakan salah satu tanaman penghasil minyak nabati potensial yang terus dikembangkan di Indonesia. Seperti sumber minyak nabati lainnya, minyak jarak pagar juga dapat dimanfaatkan sebagai bahan dasar dalam pembuatan produk perawatan kulit seperti sabun, losion dan krim. Pada saat ini, informasi atau gambaran yang jelas mengenai pemanfaatan minyak jarak pagar untuk produk perawatan kulit seperti hand & body cream masih sangat terbatas. Dasar penelitian ini adalah pengembangan formula sediaan hand & body cream dengan memanfaatkan sumber minyak nabati. Kajian mengenai aplikasi konsentrasi minyak jarak pagar yang tepat pada produk hand & body cream sangat penting dilakukan untuk melihat karakteristik fisikokimia produk hand & body cream yang dikembangkan. Selain itu kajian ini juga dilakukan untuk melihat tingkat penerimaan konsumen untuk produk krim berbahan dasar minyak jarak pagar.
dc.publisherIPB ( Bogor Agricultural University )
dc.subjectjatropha curcas oilen
dc.subjecthand & body creamen
dc.subjectPJOen
dc.subjectsensory analysisen
dc.titleUtilization of jatropha curcas oil (Jatropha curcas, Linn.) as a dosage component for the hand & body cream formulationen
dc.titlePemanfaatan minyak jarak pagar (Jatropha curcas, Linn.) sebagai komponen sediaan dalam formulasi produk hand & body


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record