Show simple item record

dc.contributor.advisorHermana, Widya
dc.contributor.advisorPiliang, Wiranda G
dc.contributor.authorMawaddah, Siti
dc.date.accessioned2011-11-18T03:23:39Z
dc.date.available2011-11-18T03:23:39Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/51833
dc.description.abstractKatuk leaves (Sauropus androgynus L. Merr) is a medicinal plant that has been much studied because it has many benefits. The use of katuk leaves in animal feed can be made by several methods, i.e. in the form of meal and extract. Each method has positive and negative values. Positive value in the form of meal is easy in the making, but the crude fiber that was contained in katuk leaves become a barrier in the digestion. While a positive value for the extract is easier in the regulation of dosage, easy storage, for a longer period of time is practical in preparing and maintaining durability of materials, as well as goal of extract is to take part or all of certain substances that contained in plant material. Treatment rations were given consisted of four different diets, basal diet (R0) as a control diet, R0 + 0.15% ETDK (R1), R0 + 0.30% ETDK (R2), R0 + 10% TDK (R3). The quails divided into 4 treatments and 4 replicates with 13 quils each replication. The data of quail performances were analyzed by completely randomized design and further test with Duncan's test if the results are significantly different, while the data content of cholesterol, fat, vitamin A and E were analyzed descriptively. The results showed quail performances of feed consumption, Hen day, egg mass, egg weight, feed conversion ratio were not significantly diffferent, but for egg yolk color was very significantly different (P<0.01). The lowest content of cholesterol and fat in the liver, meat, and eggs obtained by giving 10% katuk leaves meal, as well as the highest content of vitamin A and E results were also obtained by giving 10% katuk leaves meal. Based on the results that the extract katuk leaves meal with concentration 0.15% and 0.30% did not give better results than 10% katuk leaves meal in ration.en
dc.description.abstractDaun katuk (Sauropus androgynus L. Merr) merupakan tanaman obat yang sudah banyak diteliti karena banyak manfaatnya. Beberapa manfaat daun katuk yaitu sebagai tanaman obat keluarga, bahan makanan yang bergizi tinggi, zat pewarna makanan, dan dapat memperlancar air susu ibu. Daun katuk memiliki kandungan serat kasar yang paling tinggi pada beberapa tanaman hijau bahan pakan (23,65%). Penggunaan daun katuk dalam pakan ternak dapat dibuat dengan beberapa metode yaitu dalam bentuk tepung dan ekstrak. Masing-masing metode memiliki keunggulan, bentuk tepung mudah dalam pembuatan tetapi serat kasar yang terkandung masih tinggi dan menjadi hambatan dalam pencernaan khususnya unggas. Bentuk ekstrak yang memiliki kemudahan dalam penyimpanan, dan dalam proses pembuatan ekstrak bertujuan untuk mengambil sebagian atau seluruh zat yang ada di dalam tanaman. Penelitian ini bertujuan untuk mengamati pengaruh perbedaan pemberian ekstrak tepung daun katuk (ETDK) yang dibandingkan dengan tepung daun katuk (TDK) melalui penilaian kandungan kolesterol, lemak, vitamin A dan E pada daging, hati dan telur, serta performa puyuh. Ransum perlakuan yang diberikan terdiri dari empat macam ransum, yaitu ransum basal (R0) sebagai ransum kontrol, R0 + 0,15% ETDK (R1), R0 + 0,30% ETDK (R2), R0 + 10% TDK (R3). Puyuh terbagi atas 4 perlakuan dan 4 ulangan dengan 13 ekor setiap ulangan. Data performa puyuh yang diperoleh dianalisis dengan Rancangan Acak Lengkap (RAL) dan diuji lanjut dengan uji jarak Duncan jika hasilnya berbeda nyata sedangkan data kandungan kolesterol, lemak, vitamin A dan E dianalisis secara deskriptif.
dc.subjectSauropus androgynus L Merren
dc.subjectcholesterolen
dc.subjectvitamin Aen
dc.subjectvitamin Een
dc.subjectpuyuhen
dc.subjectBogor Agricultural University (IPB)en
dc.titleKandungan Kolesterol, Lemak, Vitamin A dan E dalam Daging, Hati, dan Telur, serta Performa Puyuh dengan Pemberian Ekstrak dan Tepung Daun Katuk (Sauropus androgynus L. Merr) dalam Ransumen


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record