View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Dissertations
      • DT - Agriculture Technology
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Dissertations
      • DT - Agriculture Technology
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Kajian aktivitas antimikroba ekstrak dan fraksi limpang lekuas (Alfinia Galanga L. Swartz) terhadap mikroba patogen dan perusak pangan

      Study on antimicrobial activity of galangal extract and their fractions against food-borne pathogens and spoilage microorganisms

      Thumbnail
      View/Open
      Abstract (118.9Kb)
      Full Text (7.508Mb)
      Postscript (3.167Mb)
      Cover (844.2Kb)
      Bab I (370.6Kb)
      Bab II (1.037Mb)
      Bab III (870.7Kb)
      Bab IV (2.602Mb)
      Penutup (329.2Kb)
      Daftar Pustaka (1.612Mb)
      Date
      1999
      Author
      Rahayu, Winiati Pudji
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Pangan tradisional Indonesia pada akhir-akhir ini mendapat banyak perhatian dan sangat potensial untuk dapat dikernbangkan karena segi khasiat dan manfaatnya sebagai surnber senyawa alami. Berbagai jenis rempah-rempah selama ini telah dirnanfaatkan sebagai surnber flavor bagi bumbu rnasakan tradisional dan salah satunya adalah lengkuas yang merupakan rernpah berbentuk rirnpang dari famili Zingiberaceae. Selain sebagai bumbu, lengkuas dikenal juga sebagai ramuan jamu tradisional. Oleh karena itu penelitian ini dilakukan untuk rnelihat sejauh mana lengkuas dapat berperan sebagai bahan antimikroba sehingga penggunaan iengkuas tidak saja rnemberikan flavor khas tetapi juga dapat berperan sebagai bahan pengawet.
       
      Galangal (Alpinia galangal L. Swartz) is one of spices usually added to traditional food and also used as traditional medicines in Indonesia. Recently, people avoid a synthetic material for food preservation because of health reasons. Experiments was conducted to investigate the antimicrobial activities of galangal as natural food preservative.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/1799
      Collections
      • DT - Agriculture Technology [656]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository