Show simple item record

Fraksionasi Golongan Flavonoid dari Daun Kepel (Stelechocarpus burahol) yang Berpotensi sebagai Antibakteri

dc.contributor.advisorDarusman, Latifah Kosim
dc.contributor.advisorBatubara, Irmanida
dc.contributor.authorHidayat, Aisyah
dc.date.accessioned2011-10-25T07:02:06Z
dc.date.available2011-10-25T07:02:06Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/51392
dc.description.abstractThe objectives of this research was to separate flavonoids of kepel leavesfrom methanol extract as antibacterial agent. The bacteria used was Staphylococcus epidermidis that corresponds to body odor. The methanol extracts was fractionated in methanol:water (7:3), n-hexane and chloroform consecutively. Methanol:water (7:3) extract with the highest flavonoids content, fractionated by silica gel column chromatography (isocratic elution, with butanol:methanol:acetic acid 1:8:1 as eluent) to produce 7 fractions. All fractions were tested for antibacterial activity with a microplate method. Fraction V was the most active fraction with minimum inhibitory concentration (MIC) 0.06 mg/mL and minimum bactericidal concentration (MBC) of 0.50 mg/mL. Fraction V was further separated by preparative thin layer chromatography and gave three fractions. Fraction V3 was the most active fraction with MIC 1.00 mg/mL and MBC of 2.00 mg/mL. Identification of fraction V3 based on assessments on ultraviolet-visible and infrared spectrum belongs to flavones group.en
dc.description.abstractPenelitian ini bertujuan memisahkan senyawa flavonoid yang terkandung dalam ekstrak metanol daun kepel yang berpotensi sebagai antibakteri. Bakteri yang digunakan ialah Staphylococcus epidermidis yang merupakan bakteri penyebab bau badan. Ekstrak metanol kepel dipartisi dalam metanol:air (7:3) lalu dengan n-heksana dan kloroform. Ekstrak metanol:air (7:3) yang mengandung flavonoid paling banyak selanjutnya difraksionasi menggunakan kromatografi kolom silika gel (elusi isokratik dengan butanol:metanol:asam asetat 1:8:1 sebagai eluen) menghasilkan 7 fraksi. Semua fraksi diuji aktivitas antibakteri dengan metode microplate. Fraksi V merupakan fraksi yang paling aktif dengan konsentrasi hambat minimum (KHM) sebesar 0.06 mg/mL dan konsentrasi bunuh minimum (KBM) sebesar 0.50 mg/mL. Fraksi V dipisahkan lebih lanjut menggunakan kromatografi lapis tipis preparatif dan diperoleh 3 fraksi. Fraksi V3 merupakan fraksi yang paling aktif dengan KHM sebesar 1.00 mg/mL dan KBM 2.00 mg/mL. Hasil identifikasi fraksi V3 berdasarkan pendugaan spektrum ultraviolet-tampak dan inframerah adalah golongan flavon.id
dc.publisherIPB (Bogor Agricultural University)
dc.titleFractionation of Flavonoid Group from Kepel (Stelechocarpus burahol) Leaves as Antibacterial Agenten
dc.titleFraksionasi Golongan Flavonoid dari Daun Kepel (Stelechocarpus burahol) yang Berpotensi sebagai Antibakteriid


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record