View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Mathematics and Natural Sciences
      • UT - Mathematics
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Mathematics and Natural Sciences
      • UT - Mathematics
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Pengendalian Persediaan Perishable Food dengan Metode Economic Order Quantity

      Thumbnail
      View/Open
      Cover (2.415Mb)
      Fullteks (14.72Mb)
      Lampiran (2.303Mb)
      Date
      2021
      Author
      Fallah, Arley
      Aman, Amril
      Hanum, Farida
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Kualitas dari suatu bahan makanan perishable dipengaruhi oleh masa simpan bahan makanan tersebut. Bahan makanan dengan masa simpan yang lebih lama lebih disukai bagi konsumen. Kualitas bahan makanan perishable menurun seiring dengan umur bahan makanan tersebut. Sebuah perusahaan memerlukan waktu optimal dalam melakukan pemesanan agar bahan makanan perishable dapat dijual dengan kualitas yang pantas untuk memaksimalkan keuntungan. Salah satu metode dalam menentukan waktu pemesanan optimal yaitu dengan Economic Order Quantity (EOQ). Model EOQ dengan laju permintaan yang dipengaruhi umur simpan dikembangkan untuk mendapatkan waktu pemesanan optimal selama periode umur bahan makanan perishable. Laju permintaan diasumsikan sebagai fungsi turun secara linear terhadap umur bahan makanan tersebut. Penelitian ini menghasilkan formulasi masalah persediaan untuk menentukan panjang siklus pemesanan optimal agar memaksimalkan keuntungan. Formulasi tersebut menghasilkan perkiraan margin kontribusi untuk bahan makanan perishable agar keuntungannya dapat bersanding dengan bahan makanan non-perishable.
       
      Quality of perishable food is affected by its lifetime. Perishable food with a longer lifetime is preferable for consumers. The quality of perishable food decreases during its lifetime. A company needs an optimal time to place orders so that perishable food can be sold at acceptable quality in order to maximize profit. One method to determine the optimal ordering time is the Economic Order Quantity. EOQ model with age-dependent demand rate was developed to obtain optimal ordering time during the perishable food’s lifetime. The demand rate is assumed to be a linearly decreasing function to the lifetime of perishable food. This study resulted in the formulation of the inventory problem to determine the optimal ordering cycle length in order to maximize profits. The formulation produces an estimate contribution margin for perishable food so that the profit can be compared to non-perishable food.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/110188
      Collections
      • UT - Mathematics [1487]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository