Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/154260
Title: Edukasi Pengetahuan Gizi dengan Media Booklet Bagi Ibu Hamil Untuk Mencegah Terjadinya KEK di Posyandu Kencana 2
Other Titles: 
Authors: Martini, Rina
Febriyanti, Monika Dian
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Menurut data Direktorat Gizi Masyarakat pada tahun 2022 dari 34 provinsi, terdapat 283.833 ibu hamil dengan LILA di bawah 23,5 cm (risiko KEK). Hal ini menunjukkan capaian ibu hamil dengan risiko KEK sebesar 8,7% dibandingkan dengan target tahun 2021 sebesar 14,5%. Capaian ini dibandingkan dengan ambang batas kesehatan masyarakat WHO (2018) untuk ibu hamil dengan risiko KEK, Indonesia termasuk pada kategori sedang (5-9,9%). Data tahunan dari Provinsi Jawa Barat menunjukkan persentasi ibu hamil dengan KEK sebesar 6,4%. Alat ukur yang digunakan yaitu kuesioner pengetahuan dan sikap Ibu hamil. Hasil tersebut kemudian diolah secara statistik menggunakan analisis non parametrik yaitu uji wilcoxon dengan program SPSS 23.0 for windows. Hasil uji wilcoxon menunujukan bahwa terdapat perbedaan pengetahuan pada saat sebelum diberikan dengan setelah diberikan edukasi gizi, ditandai dengan nilai Sig. <0,05, yang dapat dikatakan terjadi perubahan. Edukasi gizi ini menggunakan media visual booklet.
According to data from the Directorate of Community Nutrition in 2022 from 34 provinces, there were 283,833 pregnant women with LILA below 23.5 cm (CED risk). This shows the achievement of pregnant women with a risk of CED of 8.7% compared to the 2021 target of 14.5%. This achievement is compared with the WHO public health threshold (2018) for pregnant women at risk of CED, Indonesia is included in the medium category (5-9.9%). Annual data from West Java Province shows the percentage of pregnant women with KEK is 6.4%. The measuring instrument used was a questionnaire on the knowledge and attitudes of pregnant women. These results were then processed statistically using non?parametric analysis, namely the Wilcoxon test with the SPSS 23.0 for Windows program. The Wilcoxon test results show that there is a difference in knowledge before being given and after being given nutrition education, indicated by the Sig value. <0.05, which can be said to have changed. This nutrition education uses visual booklet media
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/154260
Appears in Collections:UT - Management of Food Service and Nutrition

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_J0306201022_f72573e424274ec0959e1d39aecf0288.pdfCover2.33 MBAdobe PDFView/Open
fulltext_J0306201022_c34d7cc32653493c861b5c769d5b5ee2.pdf
  Restricted Access
Fulltext2.77 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_J0306201022_62610edaaea94b29870f6dff700d27cd.pdf
  Restricted Access
Lampiran611.73 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.