Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/115798
Title: Aktivitas Enzim Fibrinolitik Serbuk Moromi
Authors: Suhartono, Maggy Thenawijaya
Muhandri, Tjahja
Aji, Shella Putri Intan Sabak
Issue Date: 2022
Publisher: IPB University
Abstract: Enzim fibrinolitik memiliki kemampuan untuk menghilangkan bekuan fibrin pada pembuluh darah dan ditemukan pada produk pangan fermentasi, salah satunya yaitu moromi. Moromi mengandung enzim fibrinolitik yang dihasilkan oleh Bacillus cereus dan Bacillus subtilis dan dapat diolah menjadi serbuk probiotik. Penelitian ini bertujuan menganalisis konsentrasi protein, aktivitas proteolitik dan fibrinolitik moromi sebelum dan setelah proses pengeringan. Moromi dapat diolah menjadi serbuk probiotik dengan mengeringkan moromi menggunakan tray dryer dan ditambahkan filler berupa dekstrin. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa serbuk moromi yang dianalisis dengan substrat kasein 2% memiliki aktivitas protease sebesar 0,066 – 0,115 UA/mL dan aktivitas spesifik sebesar 0,357 – 0,097 UA/mg protein, serta serbuk moromi yang dianalisis dengan substrat fibrinogen 1% memiliki aktivitas protease sebesar 0,063 – 0,083 UA/mL dan aktivitas spesifik sebesar 0,264 – 0,019 UA/mg protein. Selanjutnya, serbuk moromi juga memiliki aktivitas fibrinolitik yang dikonfimasi melalui analisis zimografi. Berdasarkan hasil tersebut, serbuk moromi berpotensi untuk dikembangan sebagai serbuk probiotik untuk alternatif pencegahan dan pengobatan penyakit kardiovaskular.
Fibrinolytic enzymes can remove fibrin clots in blood vessels and are found in fermented food products, one of which is moromi. Moromi contains fibrinolytic enzymes produced by Bacillus cereus and Bacillus subtilis and can be processed into a probiotic powder. This study aims to analyze the protein concentration and analyze the proteolytic and fibrinolytic activity of moromi before and after the drying process. Moromi can be processed into powder using a tray dryer and with dextrin added as a filler. The results of this study indicate that moromi powder analyzed with 2% casein substrate has protease activity of 0.066 – 0.115 UA/mL and specific activity of 0.357 – 0.097 UA/mg protein, and also moromi powder analyzed with 1% fibrinogen substrate has protease activity of 0.063 – 0.083 UA/mL and specific activity of 0.264 – 0.019 UA/mg protein. Furthermore, moromi powder also has fibrinolytic activity which was confirmed by zymographic analysis. Based on these results, moromi powder may be developed as a probiotic powder for alternative prevention and treatment of cardiovascular disease.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/115798
Appears in Collections:UT - Food Science and Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover, Lembar Pernyataan, Abstrak, Lembar Pengesahan, Prakata dan Daftar Isi.pdf
  Restricted Access
Cover568.1 kBAdobe PDFView/Open
F24180067_Shella Putri Intan Sabak Aji.pdf
  Restricted Access
Fulltext1.24 MBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran707.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.