Show simple item record

Potential of sago waste and shrimp waste as a source of fiber in the ration and their effect on swine cholesterol level and carcass quality

dc.contributor.advisorKartiarso
dc.contributor.advisorParakkasi,Aminuddin
dc.contributor.advisorWiryawan, Komang Gede
dc.contributor.advisorPriyanto, Rudy
dc.contributor.authorRalahalu, Tabita Naomi
dc.date.accessioned2012-06-28T06:44:57Z
dc.date.available2012-06-28T06:44:57Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/55402
dc.description.abstractCholesterol is required for the proper function of the body. However, if it is excessive in the body, it will cause artherosclerosis. This experiment was conducted in three stages : (1). fermentation of sago waste consisting of six treatments namely 0, 3, 4, 5, 6 and 7 weeks. (2). giving of sago waste, shrimp waste and their combination at different levels in ration of white rat, namely : R0, 10% of sago waste, 20% of sago waste, 10% of shrimp waste, 20% of shrimp waste, 10% of fermented sago waste and 20% of fermented sago waste (experiment IIa). Experiment IIb: R0, 2.5% of sago waste + 17.5% of shrimp waste, 5% of sago waste + 15% of shrimp waste, 7.5 of sago waste + 12.5 % of shrimp waste, 10% of sago waste +10% of shrimp waste, 12.5% of sago waste + 7.5% of shrimp waste, 15% of sago waste + 5% of shrimp waste, 17.5% of sago waste + 2.5% of shrimp waste, 20% of sago waste + 0% of shrimp waste and 0% of sago waste + 10% of shrimp waste; (3). giving of sago waste, and shrimp waste at different levels in swine ration consisting of six treatments namely R0, 0% of sago waste + 10% of shrimp waste, 10% of sago waste + 10% of shrimp waste, 12.5% of sago waste + 7.5% of shrimp waste, 17.5% of sago waste + 2.5% of shrimp waste, 20% of sago waste + 0% of shrimp waste. The results showed that fermentation time has a significant effect (P<0.05) on all parameters measured. In conclusion, the content of crude protein, true protein and cellulose of sago waste increased for 5 weeks of fermentation. The results of experiment IIa showed that the treatments had significant effects on live weight gain, feed efficiency and blood cholesterol (P<0.05). It can be concluded that the use of sago waste up to 20% in the ration results in high live weight gain and feed efficiency, and low blood cholesterol. The results of experiment IIb indicated that the treatments affected blood cholesterol and triglyceride significantly (P<0.05). It can be concluded that ration supply of 15% of sago waste + 5% of shrimp waste affects blood cholesterol and triglyceride. The results from experiment III showed that the treatments had effect on the rate of passage, carcass weight and carcass percentage of swine. It can be concluded that ration 0% of sago waste + 10% of shrimp waste results in faster rate of passage, rations R0 and 17.5% of sago waste + 2.5% of shrimp waste result in greater carcass weight. The higher carcass percentage result from ration of 10% of sago waste + 10% of shrimp waste. The use of sago waste as much as 20% results in the highest level of unsaturated fatty acid.en
dc.description.abstractPenggunaan serat dalam ransum sebagai salah satu upaya untuk menurunkan kadar kolesterol dan memperbaiki kualitas karkas ternak terus dilakukan melalui pemberian serat diantaranya selulosa, kitin, kitosan dan pektin. Beberapa hasil penelitian pemberian selulosa dan kitin dapat menurunkan kadar kolesterol, seperti yang disimpulkan oleh Horigome et al. (1992) bahwa bagian serat baik yang bersifat larut maupun yang tidak larut menurunkan kolesterol. Selain itu, laporan hasil penelitian van Bennekum et al. (2005) tentang pengaruh serat tidak larut terhadap kolesterol mencit juga menyatakan bahwa pemberian 7,5% selulosa dan khitosan dalam ransum berpengaruh nyata terhadap akumulasi kolesterol mencit. Serum kolesterol pada mencit yang mendapatkan perlakuan tersebut masing-masing 1,6 dan 2,2 mg lebih rendah daripada kontrol (4,3 mg). Dilanjutkan Zacour et al. (1992) yang menyatakan bahwa pemberian 5% kitin dalam ransum tikus yang mengandung 7% lemak sapi dan 1% kolesterol menurunkan taraf trigliserida dan kolesterol hati. Terkait dengan manfaat serat yang dapat menurunkan kolesterol, maka penggunaan ampas sagu dan limbah udang dalam ransum untuk tujuan menurunkan kolesterol dan memperbaiki kualitas karkas pun dapat dilakukan. Hal ini disebabkan kedua bahan tersebut masing-masing memiliki selulosa dan kitin serta terdapat dalam jumlah yang banyak. Penggunaan ampas sagu dan kombinasinya dengan limbah udang untuk menurunkan kolesterol dan memperbaiki kualitas karkas ternak babi sampai saat ini belum dilakukan. Untuk memperoleh informasi mengenai hal tersebut dilakukan suatu penelitian dengan judul: potensi ampas sagu dan limbah udang sebagai sumber serat dalam ransum dan pengaruhnya terhadap kadar kolesterol dan kualitas karkas babi. Penelitian ini dilakukan dalam tiga tahapan penelitian. Menyadari kualitas ampas sagu yang rendah, maka pada penelitian tahap pertama dilakukan fermentasi ampas sagu dengan menggunakan jamur Pleurotus ostreatus untuk meningkatkan kualitas nutrisi ampas sagu. Untuk mempelajari penggunaan serat ampas sagu dan limbah udang terhadap kolesterol dan kualitas karkas babi dilakukan penelitian pendahuluan pada tikus yang terdiri atas dua bagian. Penelitian tahap akhir dilakukan pada ternak babi.
dc.publisherIPB (Bogor Agricultural University)
dc.subjectBogor Agricultural University (IPB)en
dc.subjectswineen
dc.subjectraten
dc.subjectshrimp wasteen
dc.subjectPleurotus ostreatusen
dc.subjectfermentationen
dc.subjectsago wasteen
dc.titlePotensi ampas sagu dan limbah udang sebagai sumber serat dalam ransum dan pengaruhnya terhadap kadar kolesterol serta kualitas karkas babiid
dc.titlePotential of sago waste and shrimp waste as a source of fiber in the ration and their effect on swine cholesterol level and carcass qualityen


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record