Show simple item record

Feed Preferences and Nutrition of Sumatran Orangutan (Pongo abelii Lesson, 1827) in the Research Station of Batang Toru Preservation Forest, Central Tapanuli, North Sumatra.

dc.contributor.advisorSantosa,Yanto
dc.contributor.advisorGinoga, Lin Nuriah
dc.contributor.authorAini, Fitrotul
dc.date.accessioned2012-04-23T01:54:34Z
dc.date.available2012-04-23T01:54:34Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/54284
dc.description.abstractOrangutans have the nature of being selective for their foods. One factor of their selectivity is their preference for food. The abundance of a certain feed tree is not necessarily preferred by orangutans. Therefore, research on food preferences of orangutans is necessary to identified the availability in the nature. Nutrient content of the feed should also be identify, since nutrient would affect the appearance, welfare, production, and health of orangutans. The research was conducted on June - August 2011 at the research station of Batang Toru Preservation Forest. Focal time sampling was used with 2 minutes interval on a single individual of orangutan. Primary date consist of number of encounter, daily activity, food preference, feed availability, and nutrient content of 7 feed samples. Secondary data consists of temperature, climate, and the general condition of Batang Toru Preservation Forest. SPSS 16.0 software was used in data processing, while Nue Index was used to analysis food preferences of orangutan. As many as 28 encounters with orangutans were recorded on 5 male individuals and 2 female individuals. Orangutans was observed during the activities of eating (39.31%), moving (31.23%), resting (27.58%) and other activities (1.87%). Fruit was the part of the plant mostly used by the orangutans with a percentage of 62.59%. Among 27 tree species observed, there were 10 species preferred by the orangutans, namely Eurya nutida, Tetrameristra glabra, Naigea neriifolium, Syzygium sp., Ficus sp., Rodhomirtus tomentosa, Agathis borneensis, Dacrycarpus imbricatus, Garcinia parvifolia, and Gironniera subaequalis. The Important Value Index for preference species was low with the value of <1%. August was the month were fruits could be found is abundance (8.56%). Analysis on nutrient contents of 7 samples showed that Dacrycarpus imbricatus had the most suitable nutrient content for orangutans. The Important Value Index (INP) of preference feed was low, and the species also had low productivity of fruit. Therefore, enrichment and preservation of the species was necessary.en
dc.description.abstractOrangutan memiliki sifat selektif terhadap makanannya. Salah satu faktor selektivitas ini adalah preferensi (tingkat kesukaan satwa terhadap jenis pakan). Jumlah pohon pakan yang melimpah belum tentu disukai oleh orangutan, sehingga diperlukan penelitian tentang preferensi jenis pakan untuk mengetahui ketersediaannya di alam. Selain itu kandungan nutrisi juga perlu untuk dikaji, karena pakan yang kandungan nutrisinya baik akan berpengaruh terhadap penampilan, kesejahteraan, produksi, dan kesehatan orangutan. Penelitian berlangsung pada bulan Juni - Agustus 2011 di Stasiun Penelitian Hutan Lindung Batang Toru, Tapanuli Tengah, Sumatera Utara. Metode yang digunakan adalah focal time sampling, yakni pencatatan data dilakukan dengan interval waktu setiap 2 menit dan difokuskan pada satu individu orangutan sebagai obyek dalam setiap penelitian. Data primer terdiri dari: perjumpaan orangutan sumatera, aktivitas harian orangutan sumatera, preferensi jenis pakan orangutan sumatra, ketersediaan pakan, dan kandungan nutrisi 7 contoh pakan. Data sekunder terdiri dari: suhu, iklim, dan kondisi umum Hutan Lindung Batang Toru. Pengolahan data menggunakan software SPSS 16.0 dan analisis data preferensi pakan menggunakan Indeks Nue. Perjumpaan orangutan sebanyak 28 kali dengan objek penelitian 5 individu jantan dan 2 individu betina. Aktivitas harian yang paling banyak dilakukan adalah makan dengan persentase 39,31%, selanjutnya berpindah (31,23%), istirahat (27,58%) dan aktivitas lainnya (1,87%). Bagian tumbuhan yang paling banyak dimanfaatkan orangutan adalah buah dengan persentase 62,59%. Pohon pakan yang disukai orangutan sebanyak 10 spesies dari 27 spesies yang teramati. Pohon-pohon tersebut adalah Eurya nutida, Tetrameristra glabra, Naigea neriifolium, Syzygium sp., Ficus sp., Rodhomirtus tomentosa, Agathis borneensis, Dacrycarpus imbricatus, Garcinia parvifolia, dan Gironniera subaequalis. Indeks Nilai Penting untuk jenis-jenis preferensial tergolong rendah dengan nilai < 1%. Ketersediaan buah paling tinggi adalah bulan Agustus (8.56 %) dan kandungan nutrisi paling baik pada 7 contoh adalah Dacrycarpus imbricatus. Jenis-jenis pakan preferensial nilai dominansinya tergolong rendah dan menghasilkan produktivitas buah yang rendah pula. Oleh sebab itu diperlukan pengkayaan dan pelestarian jenis-jenis tersebut.
dc.subjectBogor Agricultural University (IPB)en
dc.subjectfeedingen
dc.subjectpreferenceen
dc.subjectsumatran orangutanen
dc.subjectavailabilityen
dc.subjectnutritionen
dc.titlePreferensi dan Kandungan Nutrisi Pakan Orangutan Sumatera (Pongo abelii Lesson, 1827) di Stasiun Penelitian Hutan Lindung Batang Toru, Tapanuli Tengah, Sumatera Utaraen
dc.titleFeed Preferences and Nutrition of Sumatran Orangutan (Pongo abelii Lesson, 1827) in the Research Station of Batang Toru Preservation Forest, Central Tapanuli, North Sumatra.


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record