Show simple item record

Study Of Postharvest Quality Changes Of Mangosteen Fruit (Garcinia Mangostana L.) At Several Stage Of Maturity And Storage Temperature

dc.contributor.advisorPoerwanto, Roedhy
dc.contributor.advisorEfendi, Darda
dc.contributor.authorHidayati Sumiasih, Inanpi
dc.date.accessioned2012-03-13T06:30:08Z
dc.date.available2012-03-13T06:30:08Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53773
dc.description.abstractDomestic and export market opportunities for fresh mangosteen fruit can be satisfy if the harvest and postharvest handling precise. Harvest based on the maturation stage will determine the freshness of the fruit, and storage at the right temperature can extend storage period. The purpose of this research are (1) to study the proper maturation stage to extend the shelf life of fruit, (2) to study the proper storage temperature to extend the shelf life and maintain the quality, (3) to search the effects of the optimum combination between the maturition stage and storage temperature to maintain the quality of fruit. This experiment was laid out on completely randomized design with two factors, the first factor is maturation stage of fruit consist of stage 1, 2, 3 and 4. The second factor is storage temperature consist of: 15oC and room temperature. The result showed that harvesting maturation stage 1 can extend the shelf life of mangosteen fruit than in maturation stage 2, 3 and 4. Storage temperature 15oC can extend the shelf life and maintain quality of magosteen fruit until 30 days after harvest (maturation stage 1 and 2), 15 days after harvest (maturation stage 3) and 20 days after harvest (maturation stage 4). The combination between the stage of maturity 1 and storage temperature 15oC is the best combination to maintain the quality of mangosteen fruit until 30 days after harvest.en
dc.description.abstractPanen pada stadia kematangan dan penyimpanan dengan suhu yang tepat sangat menentukan kesegaran buah manggis pada masa simpan, karena jarak transportasi pasar untuk pengiriman berbeda sehingga stadia kematangan dan suhu simpan yang dibutuhkan juga berbeda-beda sesuai tujuan pasar. Stadia kematangan dan suhu simpan yang tepat sangat dibutuhkan oleh petani, pedagang lokal maupun eksportir manggis dalam upaya mempertahankan kualitas produk segar dan memperpanjang masa simpan buah manggis. Penelitian ini bertujuan untuk mempelajari stadia kematangan buah manggis yang tepat untuk memperpanjang masa simpan, mempelajari suhu simpan buah manggis yang tepat untuk memperpanjang masa simpan dan mempertahankan kualitas buah manggis dan mencari kombinasi optimum stadia kematangan dan suhu simpan yang tepat untuk mempertahankan kualitas buah manggis. Penelitian dilaksanakan di Laboratorium Pascapanen Departemen Agronomi dan Hortikultura IPB. Buah manggis berasal dari kebun manggis Desa Mulang Maya, Kecamatan Kota Agung, Kabupaten Tanggamus, Lampung. Penelitian ini menggunakan Rancangan Acak Lengkap (RAL) dua faktor yaitu, faktor pertama stadia kematangan buah manggis yang terdiri dari empat taraf yaitu: Stadia Kematangan-1 (umur pada umumnya 104 hari setelah antesis (HSA), warna kulit buah hijau kekuningan dengan sedikit bercak merah), 2 (umur 106 HSA, warna kulit buah kuning kemerahan dengan bercak merah hampir merata disekitar sepal), 3 (umur 108 HSA, warna kulit buah kuning kemerahan dengan bercak merah hampir merata) dan 4 (umur 110 HSA, kulit buah merah merata pada seluruh permukaan). Faktor kedua suhu simpan buah manggis yang terdiri dari dua taraf yaitu: Suhu simpan 15oC dan suhu ruang (28oC). Terdapat 8 kombinasi perlakuan yang diulang 3 kali sehingga terdapat 24 satuan percobaan.id
dc.publisherIPB (Bogor Agricultural University)
dc.subjecthorticultural commoditiesen
dc.subjectfruit coloren
dc.subjectshelf lifeen
dc.subjectqueen of tropical fruitsen
dc.titleStudi Perubahan Kualitas Pascapanen Buah Manggis (Garcinia mangostana L.) pada Beberapa Stadia Kematangan dan Suhu Simpanid
dc.titleStudy Of Postharvest Quality Changes Of Mangosteen Fruit (Garcinia Mangostana L.) At Several Stage Of Maturity And Storage Temperatureen


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record