Blood Cholesterol and Glucose Levels in High-Fat Diet Induced Mice Treated with Lactic Acid Bacteria
Date
2025Author
XUAN, LOW KAI
Laila, Sri Rahmatul
Dewi, Fitriya Nur Annisa
Metadata
Show full item recordAbstract
Consumption of a high-fat diet can elevate blood cholesterol and glucose
levels, increasing the risk of obesity and metabolic diseases. This study investigated
the potential of Lactobacillus plantarum and Lactobacillus paracasei isolated from
Dadih in mitigating these effects. Forty male ddY mice were randomly assigned to
five groups: (1) control group, (2) high-fat diet (HFD) group, (3) HFD + orlistat
group, (4) HFD + L.plantarum group, and a (5) HFD + L. paracasei group for 8
weeks. Blood cholesterol and glucose levels were measured at weeks 0, 4, and 8
using a spectrophotometer. By week 8, mice in the HFD group exhibited
hypercholesterolemia and hyperglycemia. Treatment with L. plantarum, L.
paracasei, and orlistat effectively prevented the rise in cholesterol levels (P > 0.05).
However, fasting blood glucose remained significantly elevated in all groups except
the control (P < 0.05). This suggest that L. plantarum and L. paracasei may help
prevent hypercholesterolemia but are ineffective in preventing hyperglycemia,
indicating their potential as natural agents for managing hypercholesterolemia
induced by a high-fat diet. Konsumsi diet tinggi lemak dapat meningkatkan kadar kolesterol dan
glukosa darah, sehingga meningkatkan risiko obesitas dan penyakit metabolik.
Penelitian ini mengevaluasi potensi Lactobacillus plantarum dan Lactobacillus
paracasei yang diisolasi dari Dadih dalam mengurangi efek tersebut. Empat
puluh ekor mencit jantan stock ddY dibagi secara acak menjadi lima kelompok:
(1) kelompok kontrol, (2) kelompok diet tinggi lemak (HFD), (3) kelompok HFD
+ orlistat, (4) kelompok HFD + L. plantarum, dan (5) kelompok HFD + L.
paracasei, selama 8 minggu. Kadar kolesterol dan glukosa darah diukur pada
minggu ke-0, 4, dan 8 menggunakan spektrofotometer. Pada minggu ke-8,
mencit kelompok HFD menunjukkan hiperkolesterolemia dan hiperglikemia.
Perlakuan dengan L. plantarum, L. paracasei, atau orlistat secara efektif
mencegah peningkatan kadar kolesterol (P > 0,05). Namun, kadar glukosa darah
puasa tetap meningkat secara signifikan pada semua kelompok kecuali kontrol
(P < 0,05). Temuan ini menunjukkan bahwa L. plantarum dan L. paracasei dapat
membantu mencegah hiperkolesterolemia, tetapi tidak efektif dalam mencegah
hiperglikemia, sehingga berpotensi digunakan sebagai agen alami untuk
mengelola hiperkolesterolemia yang diinduksi oleh diet tinggi lemak.
