Show simple item record

dc.contributor.advisorHardhienata, Hendradi
dc.contributor.advisorMaddu, Akhiruddin
dc.contributor.advisorIsnaeni, Isnaeni
dc.contributor.authorNofitasari, Dea
dc.date.accessioned2022-06-30T00:01:18Z
dc.date.available2022-06-30T00:01:18Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/112216
dc.description.abstractJeruk purut (Citrus hystrix) merupakan tanaman yang telah dikenal masyarakat yang memiliki banyak kegunaan. Kandungan dalam kulit jeruk purut berpotensi dijadikan bahan bioreduktor dalam sintesis nanopartikel. Nanopartikel perak sebagai salah satu jenis nanopartikel logam memiliki sifat antibakteri serta proses sintesisnya sudah banyak dilakukan. Sintesis nanopartikel perak dilakukan dengan mereaksikan ekstrak kulit jeruk purut sebagai bioreduktor dan AgNO3 dengan konsentrasi 1 mM untuk meninjau kondisi optimal pengaruh volume bioreduktor dan suhu terhadap biosintesis nanopartikel perak. Rancangan percobaan dibuat menggunakan Response Surface Methodology dengan bentuk Central Composite Design (CCD). Nilai absorbansi maksimum 0.41-2.52 yang tercapai pada panjang gelombang 267-289 nm. Ukuran partikel yang diperoleh berkisar pada 84-503 nm yang masih dalam ukuran toleransi nanopartikel. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa nanopartikel perak berdiameter kurang dari 100 nm tercapai pada variasi volume 1.5 ml dengan suhu 70⁰C.id
dc.description.abstractKaffir lime (Citrus hystrix) is a plant that has been known to the public that has many uses. The content in kaffir lime peel has the potential to be used as a bioreductant in the synthesis of nanoparticles. Silver nanoparticles as a type of metal nanoparticles have antibacterial properties and many synthesis processes have been carried out. The synthesis of silver nanoparticles was carried out by reacting kaffir lime peel extract as a bioreductant and AgNO3 with a concentration of 1 mM to examine the optimal conditions for the effect of bioreductant volume and temperature on the biosynthesis of silver nanoparticles. The experimental design was made using Response Surface Methodology in the form of Central Composite Design (CCD). The maximum absorbance value is 0.41-2.52 which is achieved at a wavelength of 267-289 nm. The particle size obtained is in the range of 84-503 nm which is still within the tolerance of nanoparticles. The results of this study indicate that silver nanoparticles with a diameter of less than 100 nm are achieved at a volume variation of 1.5 ml at a temperature of 70⁰C.id
dc.language.isoidid
dc.publisherIPB Universityid
dc.titleBiosintesis Nanopartikel Perak Menggunakan Limbah Kulit Jeruk Purut (Citrus hystrix) dengan Variasi Volume Bioreduktorid
dc.title.alternativeSilver Nanoparticle Biosynthesis Using Kaffir Lime Peel Waste (Citrus hystrix) with Bioreductor Volume Variationsid
dc.typeUndergraduate Thesisid
dc.subject.keywordAgNO3id
dc.subject.keywordbiosynthesisid
dc.subject.keywordCitrus hystrixid
dc.subject.keywordRSMid
dc.subject.keywordsilver nanoparticlesid


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record