Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/56715
Title: Perubahan Mutu Abon Ikan Marlin (Istiophorus sp.) Kemasan Vakum - Non Vakum pada Berbagai Suhu Penyimpanan dan Pendugaan Umur Simpannya
Authors: Sukarsa, Dadi Rochnadi
Poernomo, Djoko
Tridiyani, Anisa
Keywords: Bogor Agricultural University (IPB)
Marlin shredded fish
shelf life
packaging
Issue Date: 2012
Abstract: Expired information on the pack of food products become very important as they relate to the safety foods and to provide quality assurance when the food product to consumers. This study aimed to know the quality changes of Marlin shredded fish which vacuum and non vacuum package on various temperature storage and shelf life prediction. The study consisted of four steps, which are preparation, proximate analysis, study in the quality changes of Marlin shredded fish which vacuum and non vacuum package on various temperature storage and shelf life prediction of Marlin shredded fish which vacuum and non vacuum package by Arrhenius method. Based on this study, the chemical composition of Marlin shredded fish are moisture content 4.06%, ash 3.31%, fat 28.66%, protein 37.37% and carbohydrate 26.6%. The result of organoleptic test, aw, total microorganisme and TBA of shredded fish which vacuum and non vacuum during 60 days storage at temperature 35 oC, 40 oC and 45 oC showed that the decline in organoleptic value correlated with the increase of other parameters value. Shelf life prediction of Marlin shredded fish based on Arrhenius method using TBA parameter known that shredded fish which non vacuum package can be stored for 22 weeks at 35 oC, 17 weeks at 40 oC and 14 weeks at 45 oC, while the vacuum package can be stored for 32 weeks at 35 oC, 23 weeks at 40 oC and 16 weeks at 45 oC.
Informasi masa kadaluwarsa pada kemasan produk pangan menjadi sangat penting karena terkait dengan keamanan pangan dan untuk memberikan jaminan mutu saat produk pangan sampai ke tangan konsumen. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui perubahan mutu abon ikan Marlin yang dikemas vakum dan non vakum pada berbagai penyimpanan suhu tinggi dan menduga umur simpannya. Penelitian ini terdiri dari empat tahapan, yaitu persiapan penelitian, analisis proksimat, penelitian perubahan mutu abon ikan Marlin yang dikemas vakum dan non vakum pada berbagai suhu penyimpanan dan pendugaan umur simpan abon ikan yang dikemas vakum dan non vakum dengan metode Arrhenius. Berdasarkan hasil penelitian, komposisi kimia abon ikan Marlin terdiri dari kadar air 4,06%, abu 3,31%, lemak 28,66%, protein 37,37% dan karbohidrat 26,6%. Hasil uji organoleptik, aw, total mikroba dan TBA pada abon ikan yang dikemas vakum dan non vakum selama penyimpanan 60 hari pada suhu 35 oC, 40 oC dan 45 oC menunjukkan bahwa penurunan nilai untuk organoleptik berkorelasi dengan peningkatan nilai parameter lainnya. Pendugaan umur simpan abon ikan dengan metode Arrhenius menggunakan parameter TBA menunjukkan bahwa abon ikan Marlin yang dikemas non vakum dapat disimpan selama 22 minggu pada suhu 35 oC, 17 minggu pada suhu 40 oC dan 14 minggu pada suhu 45 oC, sedangkan yang dikemas vakum dapat disimpan selama 32 minggu pada suhu 35 oC, 23 minggu pada suhu 40 oC dan 16 minggu pada suhu 45 oC.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/56715
Appears in Collections:UT - Aquatic Product Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
C12atr.pdf
  Restricted Access
Full text1.09 MBAdobe PDFView/Open
C12atr_Abstrak.pdf
  Restricted Access
Abstrak366.02 kBAdobe PDFView/Open
C12atr_BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
BAB I361.51 kBAdobe PDFView/Open
C12atr_BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
BAB II640.56 kBAdobe PDFView/Open
C12atr_BAB III Metodologi.pdf
  Restricted Access
BAB III494.66 kBAdobe PDFView/Open
C12atr_BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
BAB IV834.14 kBAdobe PDFView/Open
C12atr_BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
BAB V280.65 kBAdobe PDFView/Open
C12atr_Cover.pdf
  Restricted Access
Cover484.08 kBAdobe PDFView/Open
C12atr_Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
daftar pustaka428.38 kBAdobe PDFView/Open
C12atr_Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran544.39 kBAdobe PDFView/Open
C12atr_Ringkasan.pdf
  Restricted Access
ringkasan344.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.