Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53912| Title: | The Evaluation of Utilization of Sheep Rumen Liquor Enzyme for Hydrolisis of Crude Fiber Content in Coconut Meal and its Apparent Digestibility for Red Tilapia Oreochromis sp. Efektifitas Penambahan Enzim Cairan Rumen Domba Terhadap Penurunan Serat Kasar dan Peningkatan Kecernaan Bungkil Kelapa Sebagai Pakan Ikan Nila Merah Oreochromis sp. |
| Authors: | Jusadi, Dedi Utomo, Nur Bambang Priyo Zuraida |
| Keywords: | coconut cake meal sheep rumen liquor digestibility red tilapia |
| Issue Date: | 2012 |
| Abstract: | in coconut cake meal (CCM) by sheep rumen liquor enzymes, and apparent digestibility of hydrolyzed CCM for the diet of red tilapia (Oreochromis sp). In Experiment I, the sheep rumen liquor enzymes were added into the CCM at concentration of either 0, 25, 50, 75, 100, or 125 ml/kg of CCM, and incubated for the period of 0, 12, and 24 hours, respectively. In order to evaluate the apparent digestibility, in Experiment II, CCM and hydrolyzed CCM were fed on tilapia for 2 weeks. The result showed that sheep rumen liquor enzymes could effectively reduced the fiber content of CCM, while its glucose concentration increased. It was found that the application of sheep rumen liquor enzymes at a dose of 125 ml in 1 kg CCM at a period of 24 hours was the most effective treatment to reduce the crude fiber content in CCM. The crude fiber content in this treatment decreased from 13.76% to 6.98 %, thereby the apparent digestibility in red tilapia increased from 45.71% to 60.64%. Kebutuhan pakan dari tahun ke tahun semakin meningkat mengimbangi peningkatan produksi sektor budidaya. Peningkatan kebutuhan pakan ini tidak didukung oleh produksi bahan baku pakan, sehingga untuk memenuhi kebutuhan bahan pakan, Indonesia harus mengimpor bahan baku pakan. Pemakaian bahan pakan impor sedikit demi sedikit harus dikurangi dan digantikan oleh bahan baku lokal. Sumber bahan baku lokal yang berpotensi untuk dimanfaatkan sebagai bahan pakan ikan adalah hasil sampingan produk agro industri seperti bungkil kelapa. Penggunaan bungkil kelapa sebagai bahan pakan non-ruminansia memiliki keterbatasan nutrisi yaitu tingginya serat kasar dan daya cerna yang rendah. Kandungan serat kasar yang tinggi pada bungkil kelapa menyebabkan bahan baku tersebut perlu diolah lagi sehingga dapat digunakan sebagai bahan baku pakan ikan. Upaya yang telah berkembang yaitu pemanfaatan enzim cairan rumen untuk menurunkan serat kasar bahan pakan. Cairan rumen merupakan salah satu sumber alternatif yang murah dan dapat dimanfaatkan dengan mudah sebagai enzim hidrolase. Penggunaan bahan baku lokal terutama bungkil kelapa yang telah diturunkan serat kasarnya melalui hidrolisis oleh enzim cairan rumen domba diharapkan dapat menjadi sumber bahan baku lokal alternatif yang berkualitas, dan dapat menurunkan impor bahan baku. |
| URI: | http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53912 |
| Appears in Collections: | MT - Fisheries |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| 2011zur.pdf Restricted Access | Full Text | 832.73 kB | Adobe PDF | View/Open |
| Abstract.pdf Restricted Access | Abstrak | 279.56 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB I Pendahuluan.pdf Restricted Access | Bab I | 358.15 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB II Tinjauan Pustaka.pdf Restricted Access | Bab II | 439.86 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB III Metode.pdf Restricted Access | Bab III | 370.48 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf Restricted Access | Bab IV | 396.58 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB V Kesimpulan.pdf Restricted Access | Bab V | 276.68 kB | Adobe PDF | View/Open |
| Cover.pdf Restricted Access | Cover | 289.16 kB | Adobe PDF | View/Open |
| Daftar Pustaka.pdf Restricted Access | Daftar Pustaka | 473.96 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.