Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53912
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorJusadi, Dedi
dc.contributor.advisorUtomo, Nur Bambang Priyo
dc.contributor.authorZuraida
dc.date.accessioned2012-03-22T06:37:18Z
dc.date.available2012-03-22T06:37:18Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53912
dc.description.abstractin coconut cake meal (CCM) by sheep rumen liquor enzymes, and apparent digestibility of hydrolyzed CCM for the diet of red tilapia (Oreochromis sp). In Experiment I, the sheep rumen liquor enzymes were added into the CCM at concentration of either 0, 25, 50, 75, 100, or 125 ml/kg of CCM, and incubated for the period of 0, 12, and 24 hours, respectively. In order to evaluate the apparent digestibility, in Experiment II, CCM and hydrolyzed CCM were fed on tilapia for 2 weeks. The result showed that sheep rumen liquor enzymes could effectively reduced the fiber content of CCM, while its glucose concentration increased. It was found that the application of sheep rumen liquor enzymes at a dose of 125 ml in 1 kg CCM at a period of 24 hours was the most effective treatment to reduce the crude fiber content in CCM. The crude fiber content in this treatment decreased from 13.76% to 6.98 %, thereby the apparent digestibility in red tilapia increased from 45.71% to 60.64%.en
dc.description.abstractKebutuhan pakan dari tahun ke tahun semakin meningkat mengimbangi peningkatan produksi sektor budidaya. Peningkatan kebutuhan pakan ini tidak didukung oleh produksi bahan baku pakan, sehingga untuk memenuhi kebutuhan bahan pakan, Indonesia harus mengimpor bahan baku pakan. Pemakaian bahan pakan impor sedikit demi sedikit harus dikurangi dan digantikan oleh bahan baku lokal. Sumber bahan baku lokal yang berpotensi untuk dimanfaatkan sebagai bahan pakan ikan adalah hasil sampingan produk agro industri seperti bungkil kelapa. Penggunaan bungkil kelapa sebagai bahan pakan non-ruminansia memiliki keterbatasan nutrisi yaitu tingginya serat kasar dan daya cerna yang rendah. Kandungan serat kasar yang tinggi pada bungkil kelapa menyebabkan bahan baku tersebut perlu diolah lagi sehingga dapat digunakan sebagai bahan baku pakan ikan. Upaya yang telah berkembang yaitu pemanfaatan enzim cairan rumen untuk menurunkan serat kasar bahan pakan. Cairan rumen merupakan salah satu sumber alternatif yang murah dan dapat dimanfaatkan dengan mudah sebagai enzim hidrolase. Penggunaan bahan baku lokal terutama bungkil kelapa yang telah diturunkan serat kasarnya melalui hidrolisis oleh enzim cairan rumen domba diharapkan dapat menjadi sumber bahan baku lokal alternatif yang berkualitas, dan dapat menurunkan impor bahan baku.id
dc.subjectcoconut cake mealen
dc.subjectsheep rumen liquoren
dc.subjectdigestibilityen
dc.subjectred tilapiaen
dc.titleThe Evaluation of Utilization of Sheep Rumen Liquor Enzyme for Hydrolisis of Crude Fiber Content in Coconut Meal and its Apparent Digestibility for Red Tilapia Oreochromis sp.en
dc.titleEfektifitas Penambahan Enzim Cairan Rumen Domba Terhadap Penurunan Serat Kasar dan Peningkatan Kecernaan Bungkil Kelapa Sebagai Pakan Ikan Nila Merah Oreochromis sp.id
Appears in Collections:MT - Fisheries

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2011zur.pdf
  Restricted Access
Full Text832.73 kBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstrak279.56 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
Bab I358.15 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
Bab II439.86 kBAdobe PDFView/Open
BAB III Metode.pdf
  Restricted Access
Bab III370.48 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
Bab IV396.58 kBAdobe PDFView/Open
BAB V Kesimpulan.pdf
  Restricted Access
Bab V276.68 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover289.16 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka473.96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.