Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/169089
Title: Kajian Sistem Jaminan Produk Halal pada Produk Cromboloni di PT XYZ
Other Titles: 
Authors: Dewanti, Ratih
Indrasti, Dias
FAKHRIYAH, LITHA
Issue Date: 2025
Publisher: IPB University
Abstract: Saat ini inovasi produk di industri pangan berkembang pesat termasuk industri pastry dan bakery. Inovasi produk dilakukan oleh produsen agar dapat memperluas pasar mereka sehingga tidak tertinggal dengan para kompetitor. Terdapat beberapa macam cara yang dapat dilakukan oleh produsen untuk mengembangkan produk mereka seperti menambah bentuk atau ukuran, mengubah tekstur, dan menambah varian baru. Salah satu bentuk inovasi produk pastry yang cukup ramai diperbincangkan pada 2024 adalah cromboloni. Cromboloni merupakan pastry yang berasal dari Amerika Serikat dengan pembuatannya yang berasal dari gabungan dua pastry yaitu croissant dan bomboloni. Pemerintah Indonesia mewajibkan seluruh produk yang beredar di Indonesia wajib bersertifikat halal sebagaimana diatur dalam UU No. 33 Tahun 2014. Untuk memenuhi peraturan tersebut, maka PT. XYZ akan melakukan pengajuan penambahan produk baru kepada BPJPH agar seluruh produk yang akan dijual memiliki sertifikat halal. Magang penelitian ini bertujuan untuk mengidentifikasi tahapan proses yang diperlukan dalam pengajuan penambahan produk baru serta mengevaluasi manual Sistem Jaminan Produk Halal (SJPH) yang mencakup penambahan produk baru sesuai aturan di BPJPH. Kegiatan magang penelitian ini dilaksanakan di PT. XYZ yang berlokasi di Jakarta pada bulan Agustus hingga Desember 2024. Kegitan magang penelitian yang dilakukan berupa identifikasi alur proses sertifikasi untuk penambahan produk baru, identifikasi potensi ketidakhalalan produk cromboloni, perbaikan manual SJPH, dan evaluasi pelaksanaan SJPH hasil perbaikan. Hasil yang diperolah dari magang penelitian ini adalah PT. XYZ sebelumnya sudah memiliki sertifikat halal, tetapi terdapat penambahan produk baru perlu dilakukan sertifikasi halal untuk produk baru. Sebelum melakukan penambahan produk baru pada sertifikat halal, perlu dilakukan perbaikan manual SJPH dan evaluasi secara menyeluruh untuk memastikan seluruh kriteria halal telah terpenuhi. Kata kunci: cromboloni, pastri, pengembangan produk baru, sistem jaminan produk halal
Currently, product innovation in the food industry is growing rapidly, including in the pastry and bakery sectors. Product innovation is carried out by manufacturers to expand their market and remain competitive. There are several approaches manufacturers can take to develop their products, such as modifying the shape or size, altering the texture, and introducing new variants. One of the most talked-about pastry innovations in 2024 is the cromboloni. Cromboloni is a pastry originating from the United States, created by combining two types of pastry: croissant and bomboloni. The Indonesian government mandates that all products circulating in the country must be halal-certified, as regulated by Law No. 33 of 2014. To comply with this regulation, PT. XYZ will submit an application to the Halal Product Assurance Organizing Agency (BPJPH) to include the new product, ensuring that all products sold are halal-certified. This research internship aims to identify the stages required in the process of submitting a new product addition and to evaluate the Halal Product Assurance System (SJPH) manual, particularly regarding the inclusion of new products in accordance with BPJPH regulations. This internship was conducted at PT. XYZ, located in Jakarta, from August to December 2024. The activities carried out during this research internship included identifying the certification process for adding new products, assessing potential non-halal risks in cromboloni products, revising the SJPH manual, and evaluating the implementation of the revised SJPH. The results of this internship indicated that PT. XYZ had previously obtained a halal certificate, however the addition of new products requires a separate halal certification process. Prior to submitting an application for product inclusion, the SJPH manual must be revised, and a comprehensive evaluation should be conducted to ensure that all halal criteria are fully met. Keywords: cromboloni, pastry, new product development, halal product assurance system
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/169089
Appears in Collections:UT - Food Science and Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_F2401211017_a1efac8b1c284569b42c50013bd924e6.pdfCover614.03 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_F2401211017_f3b94ea5acc049f7bf1c5a855f48fa9f.pdf
  Restricted Access
Fulltext1.28 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_F2401211017_d5138ad1358c4b7b88d9d5075275509d.pdf
  Restricted Access
Lampiran713.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.