Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/160592
Title: PENETAPAN UMUR SIMPAN DAN FAKTOR YANG MEMPENGARUHI UMUR SIMPAN LIQUID EKSTRAK BAHAN ALAM DI PT XYZ
Other Titles: Predicting Shelf Life Of Liquid Herbal Extracts and It Affection Factors
Authors: Sarastani, Dewi
Fatmasari, Dhea
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Liquid Ekstrak Bahan Alam adalah bentuk cair dari senyawa – senyawa yang diperoleh dari bahan alam melalui proses ekstraksi. Mengingat suhu sangat berpengaruh terhadap senyawa – senyawa yang terkandung pada bahan alam maka untuk menduga umur simpan ekstrak tersebut digunakan metode Acclerated shelf life testing dengan pendekatan Arrhenius. Tujuan penelitian dalam pelaksanaan magang ini untuk menduga umur simpan dari Liquid Ekstrak Bahan Alam menggunakan metode Acclerated shelf life testing serta menentukan faktor – faktor yang mempengaruhi umur simpan produk. Parameter titik kritis pada Liquid Ekstrak Bahan Alam adalah pH, warna, dan aroma. Penyimpanan dan pengukuran untuk melihat laju penurunan mutu Liquid Ekstrak Bahan Alam dilakukan pada empat suhu yang berbeda yaitu 20°C, 25°C, 30°C, dan 35°C. Sampel yang digunakan sebagai kontrol disimpan pada suhu 30°C dan setiap sampel dilakukan pengamatan setiap 7 hari selama 28 hari. Hasil penelitian menunjukan bahwa produk mengalami penurunan mutu selama penyimpanan. Berdasarkan kemanan, produk faktor yang paling kritis dalam penentuan umur simpan berdasarkan pH dengan suhu 30°C yang memiliki umur simpan selama 25,6 hari
Liquid Natural Material Extract is a liquid form of compounds obtained from natural materials through the extraction process. Since the suhue has a strong influence on the compound - composites contained in natural materials, to predict the life of such extracts used the method of Acclerated shelf life testing with the approach of Arrhenius. The purpose of the research in the implementation of this internship to presume the lifespan of Liquids Natural Material Extracts using the method Accleration Shelf Life testing as well as determining the factors - factors that affect the life of the product. The critical point parameters on Liquid Natural Material Extract are pH, color, and scent. Storage and measurement to see the rate of quality decline of Liquid Natural Material Extract is carried out at four different suhues 20°C, 25 °C, 30°C and 35°C. The samples used as a control are stored at a suhue of 30 °C and each sample is observed every 7 days for 28 days. Based on the product fertility, the most critical factor in the determination of the shelf life is based on a pH of 30 °C with a shelter life of 25.6 days.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/160592
Appears in Collections:UT - Supervisor of Food Quality Assurance

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_J0305201159_051f1c6595d4470dba4ca39eaa14ec02.pdfCover258.24 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_J0305201159_5a0eeb9e7b55479094c61eb144ba8f5e.pdf
  Restricted Access
Fulltext509.53 kBAdobe PDFView/Open
lampiran_J0305201159_d14625607be34217bfea5403b8435294.pdf
  Restricted Access
Lampiran546.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.