Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/158330
Title: Karakterisasi Aktivitas Proteolitik Dari Fraksi Ekstraseluler Isolat Bakteri Bacillus cereus SLBD Dari Kotoran Kuda
Other Titles: Characterization of Proteolytic Activity of the Extracellular Fraction of Bacillus cereus SLBD Bacterial Isolate from Horse Manure Waste
Authors: Budiman, Cahyo
Arifin, Muhamad
Azzahid, Yazid
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Bacillus cereus SLBD (Bc-SLBD) sebelumnya diisolasi dari kotorankudadan menunjukkan potensi sebagai produsen enzim proteolitik untuk berbagai aplikasi. Namun, karakteristik dasar dari bakteri ini masih belumdipahami denganbaik. Penelitian ini bertujuan untuk menyelidiki karakteristik dasar Bc-SLBD, termasuk morfologi, perilaku pertumbuhan, dan produksi proteolitiknya. Morfologi Bc-SLBD diperiksa menggunakan pewarnaan Gramdan mikroskopelektron, yang mengungkapkan bahwa bakteri ini bersifat Gram-positif danberbentuk batang. Analisis lebih lanjut mengenai perilaku pertumbuhan dalammedia Luria-Bertani (LB) broth pada berbagai suhu menunjukkan bahwa Bc- SLBD memiliki suhu pertumbuhan optimal pada 37 °C. Aktivitas protease, yangdinilai dengan mengukur diameter zona bening pada berbagai fase pertumbuhan, menunjukkan bahwa fase stasioner adalah yang paling optimal untuk produksi protease. Hasilnya juga menunjukkan bahwa aktivitas protease Bc-SLBDoptimal pada suhu 50 °C dan pH 8,0. Penelitian ini memberikan dasar untuk produksi danaplikasi lebih lanjut dari protease SLBD
Bacillus cereus SLBD (Bc-SLBD) was previously isolated fromhorsefeces and shows promise as a producer of proteolytic enzymes for variousapplications. However, the basic characteristics of this bacteriumare still not well understood. This study aims to investigate the fundamental characteristics of Bc- SLBD, including its morphology, growth behavior, and proteolytic production. The morphology of Bc-SLBD was examined using Gram staining and scanningelectron microscopy, revealing that this bacterium is Gram-positive androd- shaped. Further analysis of growth behavior in Luria-Bertani (LB) brothat different temperatures indicated that Bc-SLBD has an optimal growth temperatureof 37 °C. Protease activity, assessed by measuring the clear zone diameter at different growth phases, showed that the stationary phase is the most optimal for production. The results also demonstrate that the protease activity of Bc-SLBDisoptimal at a temperature of 50 °C and a pH of 8.0. This study provides afoundation for the further production and application of SLBD’s proteases.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/158330
Appears in Collections:UT - Animal Production Science and Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_D3401201035_e9f8d6c16d19458cb66621efad74eaaa.pdfCover299.92 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_D3401201035_31941cef13904524b49fa85f0949ea8b.pdf
  Restricted Access
Fulltext661.41 kBAdobe PDFView/Open
lampiran_D3401201035_72ad29aac3b248c5a1ff44286e211f2f.pdf
  Restricted Access
Lampiran220.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.