Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/157421| Title: | Diversifikasi Salad Sayur Sesuai Preferensi Konsumen untuk Meningkatkan Volume Penjualan pada PT Sayuran Siap Saji |
| Other Titles: | Diversification of Vegetable Salad Based on Consumer Preferences to Increase Sales Volume at PT Sayuran Siap Saji |
| Authors: | Lidya, Leni Sitindaon, Putri Octaviani |
| Issue Date: | 2024 |
| Publisher: | IPB University |
| Abstract: | PT Sayuran Siap Saji mengalami permasalahan penjualan salad sayur yang fluktuatif atau tidak stabil. Hal ini disebabkan karena banyaknya pesaing dan beragamnya selera konsumen. Tujuan penelitian ini yaitu untuk mengidentifikasi karakteristik konsumen, menganalisis proses keputusan pembelian konsumen, menganalisis preferensi konsumen, dan menyusun perencanaan aspek non finansial serta analisis finansial setelah dilakukannya diversifikasi salad sayur sesuai preferensi konsumen. Metode analisis yang digunakan yaitu analisis deskriptif, analisis konjoin, analisis non finansial dan analisis finanisal. Hasil preferensi dengan menggunakan analisis konjoin menunjukkan bahwa konsumen menyukai salad sayur dengan komposisi selada keriting hijau, kol putih, jagung, wortel, kol ungu, selada merah, harga Rp16.000-Rp20.000/170 gram, rasa dressing mayonaise, kemasan mika bowl, dan label kemasan warna terang. Hasil dari laba rugi meningkat setelah dilakukannya pengembangan pada tahun pertama sebesar Rp25.812.414 dan pada tahun kedua sampai tahun ketiga sebesar Rp31.293.371. Hasil R/C ratio pada tahun pertama sebesar 1,63 dan pada tahun kedua sampai tahun kegia sebesar 1,64. PT Sayuran Siap Saji is experiencing the problem of fluctuating or unstable sales of vegetable salads. This is due to the large number of competitors and the variety of consumer tastes. The purpose of this study is to identify consumer characteristics, analyze the consumer purchasing decision process, analyze consumer preferences, and plan for non-financial aspects and financial analysis after diversifying vegetable salads based on consumer preferences. The analysis methods used are descriptive analysis, conjoin analysis, non-financial analysis and financial analysis. The results of preferences using conjoin analysis show that consumers like vegetable salad with the composition of green curly lettuce, white cabbage, corn, carrots, purple cabbage, red lettuce, price Rp16,000-Rp20,000/170 gram, mayonnaise dressing flavor, mica bowl packaging, and light color packaging label. The results of profit and loss increased after the development in the first year of Rp25,812,414 and in the second to third year of Rp31,293,371. The R/C ratio results in the first year of 1.63 and in the second year to the third year of 1.64. |
| URI: | http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/157421 |
| Appears in Collections: | UT - Agribusiness Management |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| cover_J0310201139_76788a06b10c4cd1876c3747bef5f901.pdf | Cover | 2.36 MB | Adobe PDF | View/Open |
| fulltext_J0310201139_1e90969fc8524a428ce3611e206821ad.pdf Restricted Access | Fulltext | 609.88 kB | Adobe PDF | View/Open |
| lampiran_J0310201139_f397840c2b724ccea1b05056adcf13fa.pdf Restricted Access | Lampiran | 2.25 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.