Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/157348
Title: Pengaruh Cara Pangkas Terhadap Perubahan Jumlah dan Tinggi Tunas Air Kopi Robusta (Coffea canephora Pierre ex A. Froehner)
Other Titles: Effect of Pruning Methods on Changes in Amount and Height of Robusta Coffe (Coffea canephora Pierre ex A. Froehner) Shoots
Authors: Wiraguna, Edi
Herdias, Hegar Munggaran
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: HEGAR MUNGGARAN HERDIAS. Pengaruh Cara Pangkas Terhadap Perubahan Jumlah dan Tinggi Tunas Air Kopi Robusta (Coffea canephora Pierre ex A.Froehner). Dibimbing oleh EDI WIRAGUNA. Wiwil Kasar yaitu kegiatan memangkas tunas air. Tunas air dipangkas dengan cara dicabut dengan tangan atau dengan gunting pangkas. Sebaiknya tunas air dicabut dengan tangan daripada dengan gunting pangkas karena akan menumbuhkan tunas air baru. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui perbedaan pertumbuhan tunas air pada pohon yang tunas airnya dicabut atau yang dipangkas dengan gunting pangkas. Setiap perlakuan diambil contoh 5 pohon di 3 blok yang berbeda sehingga total sampelnya 30 pohon. Pertumbuhan tunas air yang diamati ialah jumlah tunas air, tinggi tunas air, perubahan jumlah tunas air, dan perubahan tinggi tunas air. Sampel diamati setiap 2 minggu, yaitu pada 2 MSP, 4 MSP, dan 6 MSP. Hasil penelitian menunjukkan bahwa pada minggu ke 2 setelah pemangkasan tidak menunjukkan perbedaan signifikan dari kedua perlakuan. Hasil yang tidak signifikan berlanjut hingga minggu ke 6. Tidak ada hasil yang signifikan dari perubahan jumlah maupun tinggi tunas air. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa tunas air yang dicabut dan yang dipangkas tidak menunjukkan perbedaan pertumbuhan tunas air. kata kunci : kopi robusta, pangkas, tunas air
HEGAR MUNGGARAN HERDIAS. Effect of Pruning Methods on Changes in Amount and Height of Robusta Coffe (Coffea canephora Pierre ex A.Froehner) Shoots. Supervised by EDI WIRAGUNA. Wiwil Kasar is shoots pruning activity. Shoots are pruned by pulling it out by hand or with pruning shears. Shoots should be pulled by hand than by pruning shears because it can grow more shoots. This study aim to know the differences of shoots growth from shoots that pulled by hand or shoots that pruned by pruning shears on coffe tree. A total of 30 sample from 5 tree examples in 3 different plantation block. Growth of shoots that observed are shoots amount, shoots height, change of amount of the shoots, and change of height of the shoots. Shoots growth are observed every 2 week, i.e at 2 week after pruning, 4 week after pruning, and 6 week after pruning. The result shows that after 2 week there is insignificant different from 2 treatments. Insignificant results remain until 6 week after pruning. Only insignificant result from changes of amount of the shoots or height of the shoots. This study show pulling shoots by hand and pruning shoots by pruning shears give no shoots growth influence Keyword : robusta coffe, pruning, shoots
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/157348
Appears in Collections:UT - Technology and Management of Plantation Production

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_J0316201102_ad8f568b2abb4c8a8653154b18a4b8a8.pdfCover2.12 MBAdobe PDFView/Open
fulltext_J0316201102_412dd86256104298901c9849f331d695.pdf
  Restricted Access
Fulltext5.76 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_J0316201102_1f5126c94a324cc38e6b24b5d425dfd4.pdf
  Restricted Access
Lampiran2.75 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.