Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/154188
Title: Pengembangan Kue Cubit Tepung Kacang Hijau dan Ekstrak Daun Kelor sebagai Kudapan Penambah Zat besi
Other Titles: Development of Kue Cubit with mung bean flour and moringa leaf extract as Iron-Enriched Snacks
Authors: Basar, Firman Muhammad
Putri, Nurisma Syanurifa
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Kacang hijau dan daun kelor merupakan bahan pangan yang kaya akan kandungan zat besi. Kue cubit berbahan tepung kacang hijau dan ekstrak daun kelor dapat dijadikan alternatif kudapan yang dapat membantu menambah asupan zat gizi pada remaja putri. Tujuan penelitian ini adalah mengembangkan produk kue cubit dengan substitusi tepung kacang hijau dan ekstrak daun kelor sebagai pangan alternatif bagi remaja putri. Penelitian menggunakan tiga formula dengan persentase tepung kacang hijau yang berbeda, yaitu F1 (30%), F2 (50%), dan F3 (70%). Uji organoleptik menggunakan metode kuisioner. Analisis hasil uji organoleptik diolah menggunakan uji Kruskall wallis. Hasil analisis menunjukkan tidak adanya perbedaan signifikan pada parameter penampilan, aroma, tekstur, rasa, dan penampilan. Berdasarkan hasil uji organoleptik, formula kue cubit yang dipilih adalah formula kue cubit dengan substitusi tepung kacang hijau sebesar 50%. Tiap satu takaran saji kue cubit mengandung energi sebesar 244 Kal, protein 12,5 g, lemak 10,8 g, karbohidrat 26 g, dan zat besi 1,62 mg. Harga jual produk kue cubit dengan substitusi tepung kacang hijau dan ekstrak daun kelor per takaran saji 100 g adalah Rp. 10.000.
Mung beans and moringa leaves are food ingredients rich in iron content. Kue cubit made from Mung bean flour and moringa leaf extract can be an alternative snack that helps increase the nutritional intake of adolescent girls. The aim of this study is to develop a kue cubit product with mung bean flour and moringa leaf extract substitution as an alternative food for adolescent girls. The research uses three formulas with different percentages of mung bean flour, namely F1 (30%), F2 (50%), and F3 (70%). The organoleptic test is conducted using a questionnaire method. The results of the organoleptic test analysis are processed using the Kruskal-Wallis test. The analysis results indicate no significant differences in the parameters of appearance, smell, texture, taste, and color. Based on the organoleptic test results, the selected kue cubit formula is the one with 50% green bean flour substitution. Each serving size of kue cubit contains 244 calories, 12.5 g of protein, 10.8 g of fat, 26 g of carbohydrates, and 1.62 mg of iron. The selling price of kue cubit with mung bean flour and moringa leaf extract per 100 g serving is Rp. 10,000.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/154188
Appears in Collections:UT - Management of Food Service and Nutrition

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_J0306202185_9112510827c64838ad4505fcdebbc16c.pdfCover2.14 MBAdobe PDFView/Open
fulltext_J0306202185_92ea63702e7e4378a96575425c6f99eb.pdf
  Restricted Access
Fulltext2.38 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_J0306202185_d39a8f5909444c359c7a5bf12f8fa0c0.pdf
  Restricted Access
Lampiran2.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.