Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/137358
Title: Aplikasi Kombinasi Kemasan Aktif Oxygen Scavenger dan Vakum untuk Memperpanjang Umur Simpan Produk Galamai
Other Titles: The Combined Application of Active Packaging Oxygen Scavenger and Vacuum to Extend the Shelf Life of Galamai
Authors: Suyatma, Nugraha Edhi
Jauharatun, Nabila Naqiyah
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Galamai dikenal sebagai salah satu jajanan khas yang berasal dari daerah Payakumbuh, Sumatera Barat. Berbahan dasar tepung beras ketan, gula aren dan santan, makanan ini juga dikenal sebagai ‘dodol’ atau ‘jenang’ di berbagai daerah Pulau Jawa. Galamai merupakan makanan yang umumnya dipilih oleh wisatawan untuk dibawa pulang ke kampung halaman sebagai oleh-oleh. Dengan demikian diperlukan masa simpan yang panjang agar galamai dapat dikonsumsi oleh konsumen yang jaraknya jauh sekalipun. Salah satu teknik untuk memperpanjang umur simpan dan menjaga stabilitas mutu galamai adalah teknik kemasan aktif. Kemasan aktif yang diaplikasikan dalam penelitian ini adalah kemasan oxygen scavenger dan vakum. Penelitian ini bertujuan membandingkan kinerja dan efektivitas aplikasi kemasan aktif oxygen scavenger dan kemasan vakum (vacuum packaging) dalam mempertahankan stabilitas mutu dan memperpanjang umur simpan produk galamai dengan metode langsung (direct method). Penelitian juga mengkaji tentang laju penurunan mutu setiap teknik pengemasan untuk menentukan teknik pengemasan mana yang memiliki laju penurunan mutu paling rendah. dapat tiga perlakuan kemasan yaitu kemasan kontrol (pabrik), teknik pengemasan vakum, dan teknik pengemasan vakum dengan penambahan oxygen scavenger. Parameter mutu produk galamai yang diamati selama 14-21 hari pada suhu ruang antara lain : kadar air, kadar abu, kadar lemak, kadar protein, kadar asam lemak bebas, bilangan peroksida, angka lempeng total (ALT), angka kapang khamir (AKK) dan uji organoleptik. Penerapan kemasan aktif vakum dan oxygen scavenger pada gelamai dinilai mampu mempertahankan stabilitas mutu lebih baik dibandingkan kemasan kontrol. Hal ini dapat dibuktikan dengan laju penurunan mutu yang lebih tinggi pada kemasan kontrol dibandingkan dengan kemasan aktif vakum dan oxygen scavenger. Urutan teknik pengemasan yang memberikan umur simpan terbaik pada galamai pada suhu penyimpanan 27 ± 1°C adalah teknik pengemasan vakum dengan umur simpan 14.89 hari, teknik pengemasan kombinasi vakum dan oxygen scavenger dengan umur simpan 14.85 hari, dan teknik pengemasan kontrol dengan umur simpan 14.41 hari.
Galamai is known as one of the typical snacks originated from Payakumbuh area, West Sumatra. Made from glutinous rice flour, palm sugar and coconut milk, also known as 'dodol' or 'jenang' in various parts of Java. Galamai commonly preferred by tourists as souvenirs they carried to their hometowns. One of the techniques to extend shelf-life and maintain the quality of galamai is active packaging. The active packaging that applied in this study are oxygen scavenger and vacuum packaging. This study aims to compare the performance and effectiveness of active oxygen scavenger and vacuum packaging applications in maintaining quality stability and extending the shelf life of galamai products using the direct method. The study also examined the rate of quality deterioration of each packaging technique to determine which packaging technique has the lowest rate of quality deterioration. three packaging treatments were obtained, namely factory packaging, vacuum packaging technique, and vacuum packaging technique with the addition of oxygen scavenger. Quality parameters of galamai that observed for 14-21 days at room temperature include: moisture content, ash content, fat content, protein content, free fatty acid, peroxide number, total plate count (TPC), yeast mold number (AKK) and organoleptic test. This study shows that the application of active vacuum and oxygen scavenger packaging on galamai is considered capable to maintain quality better than the control packaging. This can be proven by the higher rate of quality deterioration in the control packaging compared to active vacuum and oxygen scavenger packaging. The order of packaging techniques that provide the best shelf life for galamai at a storage temperature of 27 ± 1°C is vacuum packaging with a shelf life of 14.89 days, the combination of vacuum and oxygen scavenger packaging with a shelf life of 14.85 days, and last control packaging with a shelf life of 14.41 days.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/137358
Appears in Collections:UT - Food Science and Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
F24190043_Nabila Jauharatun Naqiyah_Cover.pdf
  Restricted Access
Cover466.27 kBAdobe PDFView/Open
F24190043_Nabila Jauharatun Naqiyah_Fulltext.pdf
  Restricted Access
Fulltext1.07 MBAdobe PDFView/Open
F24190043_Nabila Jauharatun Naqiyah_Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran1.58 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.