Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/124660
Title: Sifat Fisikokimia dan Uji Organoleptik Yogurt dengan Penambahan Sari Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) sebagai Antioksidan
Other Titles: Physicochemical Properties and Organoleptic Test of Yogurt with The Addition of Red Dragon Fruit Juice (Hylocereus polyrhizus) as an Antioxidant
Authors: Apriantini, Astari
Soenarno, Mochammad Sriduresta
Siregar, Salsabila Firdausa
Issue Date: Sep-2023
Publisher: IPB University
Abstract: Yogurt merupakan produk susu dan memiliki rasa asam untuk meningkatkan rasa asam ditambahkan perisa alami yaitu sari buah naga merah . Buah naga merah merupakan buah yabg mengandung antioksidan. Penelitian ini bertujuan untuk memanfaatkan yogurt dengan penambahan sari buah naga merah sebagai antioksidan alami dan mengetahui sifat fisikokimia yogurt yang dihasilkan dari penambahan berbagai kadar sari buah naga merah meliputi ph, aw, viskositas dan titrasi total asam. Hasil yang diperoleh diharapkan dapat dijadikan acuan dalam pembuatan yogurt buah naga merah yang memiliki sifat fisikokimia sesuai dengan yang diharapkan. Rancangan yang digunakan dalam analisis data penelitian ini adalah Rancangan Acak Lengkap (RAL) yang kemudian juga dilakukan pengujian Tukey Test. DataOrganoleptik diuji menggunakan uji statistik non parametrik Kruskal-Wallis. Hasil yang diperoleh diharapkan dapat dijadikan acuan dalam pembuatan yogurt buah naga merah yang memiliki sifat fisikokimia sesuai dengan yang diharapkan.
Yogurt is a dairy product and has a sour taste to increase the sour taste, natural flavor is added, namely red dragon fruit juice. Red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus) is a fruit that contains antioxidants. This study aims to utilize yogurt with the addition of red dragon fruit juice as a natural antioxidant and determine the physicochemical properties of yogurt produced from the addition of various levels of red dragon fruit juice including ph, aw, viscosity and total acid titration. The results obtained are expected to be used as a reference in making red dragon fruit yogurt that has physicochemical properties as expected. The design used in the analysis of this research data is a completely randomized design (CRD) which is then also tested by Tukey Test. Organoleptic data was tested using the Kruskal-Wallis non-parametric statistical test. The results obtained are expected to be used as a reference in making red dragon fruit yogurt that has physicochemical properties as expected.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/124660
Appears in Collections:UT - Technology of Cattle Products

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover.pdf
  Restricted Access
Cover991.26 kBAdobe PDFView/Open
D34190065_Salsabila Firdausa Siregar.pdf
  Restricted Access
Fullteks1.29 MBAdobe PDFView/Open
lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran870.64 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.