Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/124113
Title: Karakteristik Fisikokimia dan Organoleptik Lip balm dengan Persentase Ekstrak Bunga Kecombrang (Etlingera elatior) yang Berbeda
Other Titles: Physicochemical and Organoleptic Characteristics of Lip balm with Different Percentages of Ginger Torch Flower (Etlingera elatior) Extract
Authors: Soenarno, Mochammad Sriduresta
Endrawati, Yuni Cahya
Hapsari, Maharani Putri
Issue Date: 2023
Publisher: IPB University
Abstract: Lip balm biasanya digunakan pada bibir yang membutuhkan perlindungan, seperti saat kelembapan rendah atau suhu dingin untuk mencegah penguapan air dari sel-sel epitel mukosa bibir. Bahan utama lip balm adalah minyak, lemak atau lanolin, dan lilin. Bahan lainnya adalah ekstrak bunga kecombrang yang bersifat antioksidan dan antibakteri untuk mencegah bibir kering dan iritasi. Penelitian ini bertujuan menganalisis karakteristik fisikokimia dan organoleptik lip balm dengan persentase ekstrak bunga kecombrang yang berbeda. Penelitian dilakukan menggunakan persentase 0%, 1,5%, 2,5%, dan 3,5% ekstrak bunga kecombrang. Uji yang dilakukan adalah homogenitas, titik leleh, daya oles, kelembapan, nilai pH, dan organoleptik. Hasil penelitian menunjukkan bahwa perbedaan persentase ekstrak bunga kecombrang menurunkan nilai pH dan titik leleh serta berpengaruh nyata terhadap mutu organoleptik pada warna dan tekstur. Kesimpulannya adalah persentase ekstrak bunga kecombrang 0% dan 1,5% merupakan sediaan paling aman dan efektif digunakan untuk memperbaiki kelembapan.
Lip balm is commonly used on lips that require protection, such as during periods of low humidity or cold temperatures, to prevent the evaporation of water from the epithelial cells of the lip mucosa. The main ingredients of lip balm are oils, fats or lanolin, and wax. Another ingredient is ginger torch flower extract, which possesses antioxidant and antibacterial properties to prevent dryness and irritation of the lips. This study aims to analyze the physicochemical and organoleptic characteristics of lip balm with varying percentages of ginger torch flower extract. The research was conducted using percentages of 0%, 1,5%, 2,5%, and 3,5% ginger torch flower extract. Tests conducted included homogeneity, melting point, spreadability, moisture content, pH value, and organoleptic evaluation. The research results indicate that the differing percentages of ginger torch flower extracts reduces the pH value and melting point, and significantly impact the organoleptic quality in terms of color and texture. In conclusion, ginger torch flower extract percentages of 0% and 1,5% represents the safest and most effective formulation for improving moisture.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/124113
Appears in Collections:UT - Technology of Cattle Products

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
D34190014_Maharani Putri Hapsari_Cover.pdf
  Restricted Access
Cover620.73 kBAdobe PDFView/Open
D34190014_Maharani Putri Hapsari.pdf
  Restricted Access
Full Text1.14 MBAdobe PDFView/Open
D34190014_Maharani Putri Hapsari_Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran222.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.