Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/117288
Title: Penentuan Umur Simpan Beras Analog Ubi Jalar Ungu dengan Pendekatan Model Arrhenius
Other Titles: Determination of Shelf Life of Purple Sweet Potato Analog Rice with Arrhenius Model Approach
Authors: Purnomo, Eko Hari
Adawiyah, Dede Robiatul
Audrey, Nadya Klaresza
Issue Date: 2023
Publisher: IPB University
Abstract: Ubi jalar ungu yang termasuk ke dalam sumber karbohidrat mampu dimanfaatkan lebih lanjut menjadi bahan substitusi padi pada beras yang dikenal sebagai beras analog ubi jalar ungu (BAUJU). Untuk memaksimalkan potensi tersebut diperlukan informasi mengenai umur simpan. Penelitian ini bertujuan menduga umur simpannya berdasarkan metode accelerated shelf life test (ASLT) dengan model Arrhenius. Produk BAUJU disimpan pada suhu 37oC, 45oC, dan 55oC serta dianalisis secara berkala selama 35 hari. Analisis untuk sampel mentah (beras analog) dan matang (nasi analog) mencakup analisis secara objektif, yaitu pada parameter warna menggunakan instrumen Chromameter Minolta CR300 dan analisis secara subjektif meliputi parameter sensori warna, aroma grain, aroma earthy, rasa pahit, rasa BAUJU, rasa manis, dan aftertaste pahit menggunakan pengujian sensori metode quantitative descriptive analysis (QDA) oleh panelis terlatih. Perubahan mutu BAUJU selama penyimpanan ditentukan oleh perubahan parameter kritis. Selama penyimpanan, perubahan-perubahan yang terjadi juga dapat dibuktikan dengan pengolahan lanjut menggunakan metode statistika berupa One-Way ANOVA dan Post-Hoc Duncan. Hasil perhitungan dengan model Arrhenius pada penelitian ini menunjukkan masa simpan produk BAUJU adalah 3 bulan 19 hari pada suhu 25oC berdasarkan parameter warna (bahan matang) yang merupakan parameter kritis penduga umur simpan dengan nilai koefisien korelasi tertinggi.
Purple sweet potato which is included in the carbohydrate source can be utilized further as a substitute for rice, known as purple sweet potato analogue rice (BAUJU). To maximize this potential, information regarding shelf life is needed. This study aims to estimate the shelf life based on the accelerated shelf life test (ASLT) method with the Arrhenius model. BAUJU products were stored at 37oC, 45oC and 55oC and analyzed periodically for 35 days. Analysis for raw and cooked analog rice samples included objective analysis, namely on color parameter using the Minolta CR300 Chromameter instrument and subjective analysis covers sensory parameters of color, grain aroma, earthy aroma, bitter taste, BAUJU taste, sweetness, and bitter aftertaste using sensory testing quantitative descriptive analysis (QDA) method by trained panelists. Changes in BAUJU quality during storage are determined by changes in critical parameters. Changes that occur during storage can also be proven by further processing using statistical methods in the form of One-Way ANOVA and Duncan's Post-Hoc. The results of calculations in this study using the Arrhenius model show that the shelf life of BAUJU products is 3 months and 19 days at 25oC with color (cooked material) being the critical significant parameter with the highest correlation coefficient value.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/117288
Appears in Collections:UT - Food Science and Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover_F24190044_Nadya Klaresza Audrey.pdf
  Restricted Access
Cover476.37 kBAdobe PDFView/Open
F24190044_Nadya Klaresza Audrey.pdf
  Restricted Access
Fullteks1.76 MBAdobe PDFView/Open
Lampiran_F24190044_Nadya Klaresza Audrey.pdf
  Restricted Access
Lampiran1.19 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.