Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/116507
Title: Pengaruh Suhu dan Lama Penyimpanan Terhadap Sifat Fisikokimia Minyak Ikan Tuna Mata Besar (Thunnus Obesus).
Other Titles: THE EFFECT OF STORAGE TEMPERATURE AND TIME ON THE PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF THUNNUS OBESUS OIL
Authors: Hambali, Erliza
Setyaningsih, Dwi
Koto, Arsat
Issue Date: 2023
Publisher: IPB University
Abstract: Hasil samping industri pengolahan ikan meningkat seiring dengan majunya industri perikanan. Salah satu hasil samping dari industri pengolahan ikan adalah minyak. Minyak ikan yang diperoleh dalam jumlah besar tidak dimanfaatkan secara optimal oleh industri. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh suhu dan waktu penyimpanan terhadap sifat fisikokimia minyak ikan tuna mata besar, serta menentukan persamaan umur simpan minyak ikan. Parameter yang digunakan meliputi densitas, viskositas, bilangan iod, bilangan asam, bilangan peroksida, bilangan anisidin, transmisi, komposisi asam lemak dan menghitung umur simpan minyak ikan. Penyimpanan minyak ikan dilakukan pada suhu ruang (28oC), 80oC, 100oC dan 120oC selama dua (2) bulan. Penelitian ini menggunakan rancangan acak lengkap faktorial dengan 2 (dua) faktor. Hasil penelitian menunjukkan bahwa suhu dan waktu penyimpanan berpengaruh nyata terhadap sifat fisikokimia minyak ikan tuna mata besar. Densitas, viskositas, bilangan asam, bilangan peroksida dan bilangan anisidin meningkat; bilangan iod dan transmisi menurun dengan meningkatnya suhu dan waktu penyimpanan. Persamaan umur simpan minyak ikan dengan menggunakan titik kritis bilangan peroksida adalah y = -404,07x - 0,38, sedangkan persamaan dengan menggunakaan titik kritis transmisi adalah y = -440,37x - 3,41. Umur simpan minyak ikan hanya bertahan selama 6 minggu penyimpanan dengan menggunakan titik kritis peroksida dan 8 minggu penyimpanan dengan menggunakan titik kritis transmisi. Jenis asam lemak yang dominan adalah asam palmitat (18,10%), asam oleat (6,89%) dan DHA (12,88%).
The by-products of the fish processing industry increased along with the advanced of the fishing industry. One of the by-products of the fish processing industry was oil. Fish oil obtained in large quantities was not used optimally by the industry. This study aimed to determine the effect of storage temperature and time on the physicochemical properties of Thunnus obesus oil, and determine the equation of the shelf life of fish oil. Parameters used include density, viscosity, iodine number, acid number, peroxide value, anisidin number, transmition, fatty acid composition and calculating the shelf life of fish oil. Storage of fish oil was carried out at room temperature (28oC), 80oC, 100oC and 120oC for two (2) months. This study used a factorial completely randomized design with two (2) factors. The results showed that storage temperature and time had a significant effect on the physicochemical properties of Thunnus obesus oil. Density, viscosity, acid number, peroxide number and anisidin number increase; iodine number and transmition decreased with rised storage temperature and time. The equation of the shelf life of fish oil using the critical point of peroxide number is y = -404,07x - 0,38, while the equation using the critical point of transmission is y = -440,37x - 3,41. The shelf life of fish oil only lasted for 6 weeks of storage using peroxide critical points and 8 weeks of storage using transmission critical points. The dominant types of fatty acids were palmitic acid (18.10%), oleic acid (6.89%) and DHA (12.88%).
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/116507
Appears in Collections:MT - Agriculture Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover.pdfCover1.9 MBAdobe PDFView/Open
F351190251_Arsat Koto.pdf
  Restricted Access
Fullteks2.34 MBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran2.4 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.