Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/115706
Title: Studi Penggunaan Bahan Tambahan Pangan pada Produk Olahan Daging Ayam (Gallus gallus domesticus) berdasarkan Informasi Label Pangan
Authors: Lioe, Hanifah Nuryani
Calvin
Issue Date: Dec-2022
Publisher: IPB University
Abstract: Produk olahan daging ayam merupakan produk hewani yang konsumsinya cukup populer di Indonesia karena kepraktisannya. Penambahan Bahan Tambahan Pangan (BTP) pada produk sejenis sudah merupakan hal lumrah untuk menghasilkan produk akhir dengan karakteristik yang diharapkan. Penggunaan BTP terdiri dari golongan dan jenis yang beragam tergantung pada jenis produk olahan daging ayam. Meskipun regulasi BTP sudah diatur dengan jelas menurut BPOM, pada kenyataannya masih terdapat BTP yang penggunaannya tidak sesuai dengan regulasi. Penelitian ini bertujuan untuk memperoleh daftar golongan dan jenis BTP yang digunakan pada setiap jenis produk olahan daging ayam serta persentasenya dari total produk yang diambil sebagai sampel berdasarkan informasi yang diperoleh dari label produk pangan, serta mengecek kesesuaian golongan BTP beserta jenisnya (bila disebutkan dalam label) berdasarkan regulasi yang berlaku (PerBPOM No. 11 Tahun 2019 untuk 26 golongan BTP dan PerBPOM No. 13 Tahun 2020 untuk BTP perisa). Pengambilan sampel produk olahan daging ayam menggunakan teknik purposive sampling yang dibagi berdasarkan kategori pangan 08.2.3, 08.3.2, dan 08.3.3, masing-masing 16, 37 dan 28 sampel. Hasil penelitian menunjukkan terdapat total 12 golongan BTP yang digunakan pada produk dari ketiga kategori pangan tersebut yaitu BTP pemanis, pengatur keasaman, antikempal, pengembang, pengental, pengemulsi, penguat rasa, penstabil, pengawet, pewarna, antioksidan dan perisa dari total 81 sampel produk. Golongan BTP yang digunakan dalam 70% atau lebih sampel produk pangan adalah BTP penguat rasa dan penstabil pada kategori pangan 08.2.3; BTP penguat rasa, penstabil, pengawet dan antioksidan pada kategori pangan 08.3.2; BTP penguat rasa, penstabil dan pewarna pada kategori pangan 08.3.3. Golongan BTP pemanis, antikempal, pengembang, pengental memiliki frekuensi penggunaan paling kecil diantara 12 golongan BTP yang digunakan dalam produk dari kategori pangan 08.2.3, 08.3.2, dan 08.3.3. Dari 12 golongan BTP, 11 golongan BTP (92%) beserta jenisnya (yang disebutkan dalam label) telah memenuhi regulasi yang berlaku sebagai BTP yang ditambahkan langsung pada produk pangan, sedangkan BTP pengembang terdapat dalam produk sebagai carry over disebabkan penggunaan tepung terigu, namun ini masih memenuhi regulasi yang berlaku untuk carry over.
Processed chicken meat products are animal products whose consumption is quite popular in Indonesia because of its practicality. The addition of Food Additives (FA) to similar products is commonplace to produce a final product with the expected characteristics. The use of FA consists of various groups and types depending on the type of processed chicken meat product. Even though FA regulations have been clearly regulated according to BPOM, in reality there are still BTP whose use is not in accordance with regulations. This study aims to obtain a list of FA groups and types used in each type of processed chicken meat product and the percentage of the products from the total products selected as samples which use the FA based on information obtained from food product labels, as well as to check the FA class and its type (if stated on the label) based on regulations, which are in force (PerBPOM No. 11 of 2019 for 26 FA groups and PerBPOM No. 13 of 2020 for flavoring group). Sampling of processed chicken meat products by a purposive sampling technique on food category 08.2.3, 08.3.2 and 08.3.3 resulted with 16, 37 and 28 samples respectively. The evaluation on label information showed that there were a total of 12 FA groups used in the products from the three food categories (81 product samples in total), namely sweetener, acidity regulator, anti-caking agent, raising agent, thickener, emulsifier, flavor enhancer, stabilizer, preservative, colorant, antioxidant and flavoring groups. FA groups used in 70% or more samples of food products are flavor enhancer and stabilizer in food category 08.2.3; flavor enhancer, stabilizer, preservative and antioxidant in food category 08.3.2; and flavor enhancer, stabilizer and colorant in food category 08.3.3. The FA groups of sweetener, anti-caking agent, developer and thickener have the least frequency of use in products from the food categories 08.2.3, 08.3.2 and 08.3.3, among the 12 FA groups used. Of the 12 FA groups, 11 FA groups (92%) with their types (stated on the label) have complied with in force regulations, considering the FAs added directly to food products, while raising agent is contained in the product as a carry over due to the use of wheat flour, but this still comply with the regulation for carry over.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/115706
Appears in Collections:UT - Food Science and Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover, Lembar Pernyataan, Abstrak, Lembar Pengesahan, Prakata dan Daftar Isi.pdf
  Restricted Access
Cover282.28 kBAdobe PDFView/Open
F24180090_Calvin.pdf
  Restricted Access
Fulltext845.63 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran264.31 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.