Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/115439
Title: Validasi Metode Analisis Kadar Gingerol dan Shogaol Oleoresin Jahe Merah Menggunakan HPLC UV/VIS
Authors: Andarwulan, Nuri
Faridah, Didah Nur
Siregar, Shofiyah Fairuz Nabilah
Issue Date: 2022
Publisher: IPB University
Abstract: Optimasi metode analisis kadar gingerol dan shogaol oleoresin jahe merah dengan menggunakan HPLC telah dilakukan. Namun, belum dilakukan validasi metode hasil optimasi tersebut. Hal ini penting dilakukan sebelum metode tersebut digunakan di laboratorium. Tujuan penelitian ini adalah melakukan validasi metode analisis kadar gingerol dan shogaol oleoresin jahe merah dengan HPLC UV/Vis sehingga dihasilkan metode tervalidasi yang dapat digunakan secara rutin di laboratorium. Metode yang sudah tervalidasi akan menghasilkan data yang reliable. Validasi metode yang dilakukan menggunakan beberapa parameter yaitu akurasi, presisi, spesifisitas dan reprodusibilitas. Hasil presisi waktu retensi untuk senyawa 6-,8-,10-gingerol dan 6-shogaol memiliki nilai RSDA sebagai berikut 1,19%; 0,33%; 0,36%; 0,54% yang telah memenuhi persyaratan yaitu, nilai RSDA kurang dari 2,00%. Hasil presisi kadar untuk senyawa 6-,8-,10-gingerol sudah memenuhi persyaratan. Senyawa 6-gingerol memiliki nilai RSDA (0,25%) yang lebih kecil dari nilai 2/3 RSDH (1,80%). Senyawa 8-gingerol memiliki nilai RSDA (1,41%) yang lebih kecil dari nilai 2/3 RSDH (2,26%). Senyawa 10-gingerol memiliki nilai RSDA (1,54%) yang lebih kecil dari nilai 2/3 RSDH (1,99%). Sementara itu, presisi untuk senyawa 6-shogaol masih memiliki nilai RSDA yang lebih besar dari 2/3 RSDH. Hasil akurasi senyawa 6-gingerol memiliki rentang perolehan kembali 94,63-98,16%. Hasil uji reprodusibilitas untuk senyawa 6-,8-gingerol sudah memenuhi persyaratan. Sementara itu, hasil uji reprodusibilitas senyawa 10-gingerol dan 6-shogaol belum memenuhi persyaratan. Hasil uji spesifisitas senyawa 6-gingerol telah memenuhi persyaratan.
The optimization of the analysis method for gingerol and shogaol red ginger oleoresin has been carried out but the method validation has not been done. It is critical to validate before the method applied. The purpose of this study was to validate the analysis method for gingerol and shogaol in red ginger oleoresin using UV/Vis HPLC to produce a method that can be used routinely in the laboratory. The validated method will guarantee the performance of the analyzed data so that reliable data is obtained. The Validation is done by using several parameters which are accuracy, precision, specificity, and reproducibility. The results of the retention time precision for the 6-,8-,10-gingerol and 6-shogaol compound had the following RSDA values of 1,19%; 0,33%; 0,36%; 0,54% which met the requirements of the RSDA value less than 2,00%. The precision results for the 6-,8-,10-gingerol have met the requirements. The RSDA value for 6-gingerol (0,25%) was smaller than 2/3 the RSDH value (1,80%). The RSDA value for 8-gingerol (1,41%) was smaller than 2/3 the RSDH value (2,26%). The RSDA value 10-gingerol (1,54%) was smaller than the 2/3 RSDH value (1,99%). Meanwhile, the precision for 6-shogaol still has a higher RSDA value than 2/3 the RSDH value.The results of the accuracy for 6-gingerol have a recovery range of 94,63-98,16%. The results of the reproducibility test for 6-,8-gingerol have met the requirements. However, the results of the reproducibility test for 10-gingerol and 6-shogaol have not met the requirements. The results of the 6-gingerol compound specificity test have met the requirements.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/115439
Appears in Collections:UT - Food Science and Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover_F24180101_Shofiyah Fairuz Nabilah Siregar.pdf
  Restricted Access
Cover730.16 kBAdobe PDFView/Open
F24180101_Shofiyah Fairuz Nabilah Siregar.pdf
  Restricted Access
Fullteks947.71 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran_F24180101_Shofiyah Fairuz Nabilah Siregar.pdf
  Restricted Access
Lampiran468.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.