Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/112014
Title: Aplikasi enzim pepsin dari lambung ikan tuna sirip kuning dalam pembuatan hidrolisat kolagen kulit tuna sirip kuning (Thunnus albacares)
Authors: Nurhayati, Tati
Abdullah, Asadatun
Muttaqin, Roisul Adi Brilianto
Issue Date: 2022
Publisher: IPB University
Abstract: Hidrolisat kolagen merupakan produk peptida dengan bobot molekul rendah yang dihasilkan dari proses hidrolisis dengan penambahan enzim pada suhu spesifik. Penelitian ini memiliki tujuan untuk menentukan konsentrasi enzim pepsin dalam proses hidrolisis kolagen dari kulit ikan tuna, serta menentukan karakteristik produk hidrolisat. Penelitian ini dilakukan dengan tiga tahapan yaitu produksi pepsin, ekstraksi kolagen dan hidrolisis kolagen. Ekstraksi kolagen dilakukan menggunakan asam, sedangkan hidrolisis kolagen dilakukan menggunakan enzim pepsin dengan aktivitas 7.000, 14.000 dan 21.000 U. Ekstrak pepsin yang diperoleh memiliki aktivitas sebesar 27.438,50 U/mg. Kolagen yang dihasilkan memiliki bobot molekul 260-150 kDa. Hidrolisat kolagen dengan perlakuan aktivitas pepsin 14.000 dan 21.000 U menghasilkan potongan pita protein dengan bobot molekul 41-3 kDa. Uji aktivitas antioksidan menghasilkan nilai IC50 hidrolisat kolagen dengan perlakuan 7.000 U sebesar 485,9±27,08 ppm, perlakuan 14.000 U sebesar 233,42±2,39 ppm yang paling baik diperoleh hidrolisat kolagen dengan perlakuan 21.000 U sebesar 167,7±0,47 ppm. Hidrolisat kolagen memiliki aktivitas inhibitor ACE pada konsentrasi 0,5 mg/ml protein memperoleh nilai inhibisi paling tinggi pada perlakuan 21.000 U yaitu sebesar 68,63%.
Hydrolyzed collagen is a group of peptides with low molecular weight that can be obtained by enzymatic action at a specific incubation temperature. This study aimed to determine the concentration of the pepsin enzyme in the hydrolysis process of collagen from tuna skin and to determine the characteristics of the hydrolyze product. This research was conducted in three stages namely pepsin production, collagen extraction, and collagen hydrolysis. Collagen extraction was carried out using acid, while collagen hydrolysis was carried out using the enzyme pepsin with an activity of 7.000, 14.000 and 21.000 U. Pepsin extract obtained had an activity of 27.438,50 U/mg. The resulting collagen had a molecular weight of 260-150 kDa. Collagen hydrolyze with pepsin activity 14.000 and 21.000 U resulted band in low molecular weight sections in the range of 41-3 kDa. The test of antioxidant activity resulting IC50 value of collagen hydrolyze with 7.000 U treatment was 485,9 ± 27,08 ppm, the 14.000 U treatment was 233,42 ± 2,39 ppm, the best obtained was collagen hydrolyze with 21.000 U treatment of 167,7 ± 0,47 ppm. Collagen hydrolyze has an ACE inhibitory activity at a concentration of 0,5 mg/ml protein, obtaining the highest inhibition value at 21.000 U, which is 68,63%.
Description: Tidak diterbitkan di Repository
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/112014
Appears in Collections:UT - Aquatic Product Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover - SKRIPSI - (C34170086) ROISUL ADI BRILIANTO MUTTAQIN.pdf
  Restricted Access
Cover323.59 kBAdobe PDFView/Open
Fullteks - SKRIPSI - (C34170086) ROISUL ADI BRILIANTO MUTTAQIN.pdf
  Restricted Access
Fullteks630.56 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran - SKRIPSI - (C34170086) ROISUL ADI BRILIANTO MUTTAQIN.pdf
  Restricted Access
Lampiran274.32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.