View Item 
      •   IPB Repository
      • Research and Community Empowerment
      • Research Proceeding
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Research and Community Empowerment
      • Research Proceeding
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Kelompok usaha bersama (kub) pengolah ikan Di desa cikahuripan sukabumi

      Thumbnail
      View/Open
      Abstract (653.5Kb)
      Date
      2011
      Author
      Sukarsa, Dadi Rochnadi
      Sadi, Uju
      Suptijah, Pipih
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Penataan sistim manajemen produksi, pemasaran dan keuangan serta penerapan Ipteks yang berupa teknologi pengemasan vakum telah diintroduksi melalui kegiatan pelatihan pada KUB wanita pengolah ikan Hurip Mandiri yang berlokasi di Desa Cikahuripan Kabupaten Sukabumi. Tujuan kegiatan adalah untuk memperbaiki manajemen usaha pengolahan, kualitas dan daya awet produk abon ikan, agar KUB memiliki kemampuan untuk mengembangkan usahanya. Dari hasil kegiatan dapat disimpulkan bahwa 1) Secara umum operasionalisasi sistim manajemen produksi dan manajemen pemasaran sudah dilaksanakan dengan cukup baik, sedangkan sistim manajemen keuangan masih ada beberapa aspek yang belum terlaksana, dan 2) Teknologi pengemasan vakum sudah diadopsi oleh KUB untuk meningkatkan mutu dan daya awet produk abon ikan yang merupakan salah satu unsur penting dalam penataan sistim manajemen produksi dan pemasaran. Keuntungan dan kerugian penggunaan teknologi vakum oleh KUB dalam teknik usaha masih perlu dievaluasi.
       
      The improvement of business management as well as the development of science and technology for abon ikan processing by vacuum packaging was introduced through intensive training to the Fish Processing Women Group namely Kelompok Usaha Bersama (KUB) Hurip Mandiri, located at Desa Cikahuripan Kabupaten Sukabumi. The objective of the activities are to improve processing business management, quality and self life of the abon ikan product, so that the KUB able to develop their business. The results of these activities are 1) The Aspect of the business management of production and marketing has been good practiced. However some financial management aspects has not yet fully achieved, and 2) KUB has been adopted the technology of vacuum packaging, its one of the aspect for supporting improving production and marketing business management. Such technology can be applied by KUB, but it should be with economic analysis.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/71941
      Collections
      • Research Proceeding [307]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository