Show simple item record

dc.contributor.authorAnggasari, Popy
dc.contributor.authorYuliati, Lilik Noor
dc.contributor.authorRetnaningsih, Retnaningsih
dc.date.accessioned2014-11-14T01:56:42Z
dc.date.available2014-11-14T01:56:42Z
dc.date.issued2013-07
dc.identifier.issn1693-5853
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/70195
dc.description.abstractThe purpose (Jf this research were to I) analyze the rqffect of ethnocentrism towards income and educational level; 2) analyze the effect (){ ethnocentrism on consumers' attitudes; 3) analyze the rqffect (){ ethnocentrism on purchasing behavior; 4) analyze the effect of ethnocentrism on consumers' preferences: and 5).formulate marketing strategies (Jflo cal.fruits. The study used a survey approach with descriptive study design and cross sectional study. Data were collected through questionnaires with non probability sampling technique using convenience sampling technique. Consumer ethnocentrism was measured by the consumer ethnocentrism scale. Data were analyzed using structural equation modeling. The results (Jf this study showed that 49,33% (Jf respondents had medium ethnocentrism level. Ethnocentrism has a positive and significant relationship to preferences and buy ing behavior. Strategy recommendations were made based on the research .findings. The .fruits need to be segmented hy the grade; higher price should be given to the fruit with good quality and attractive appearance, while ji·uits with lower quality should be given appropriate price.en
dc.description.abstractTujuan daripenelitian ini adafah I) menganafisis pengaruh hubungan ethnosentrisme terhadap pendapatan dan tingkat pendidikan, 2) menganafisis pengaruh etnosentrisme untuk sikap konsumen, 3) menganalisis pengamh etnosentrisme untuk perilaku pembefian, 4) menganafisis pengaruh etnosentrisme untuk konsumen prrqferensi, dan 5) merumuskan strategi pemasaran buah-buahan fokaf. Pene/itian menggunakan pendekatan SUJ"11ei dengan desain penefitian deskript(f dan cross sectional studv. Pengumpufan data dilakukan mefafu i pengisian kuesioner dengan teknik nonprobability sampling technique menggunakan metode convenience sampling. Etnosentrisme konsumen diukur dengan consumer ethnocentrism scale. Data diana/isis dengan menggunakan structural equation modeling. Has il penelitian ini menunjukkan bahwa responden 49,33% memiliki tingkat ethnocentricm menengah. Etnosentrisme memifiki hubungan posit!( dan signifikan terhadapsikap, preferensi, dan perilaku pembelian. Rekomendasi strategi dibuat berdasarkan temuan pada hasil penelitian, yaitu perlu dilakukan pembagian grade buah-buahan, buah yang memiliki kualitas yang bagus dan tampilan y ang menarik dihargai mahaf dan buah yamg memiliki kualitas kurang bagus diberi harga yang sesuai.en
dc.language.isoid
dc.publisherProgram Sudi Manajemen dan Bisnis, Sekolah Pascasarjana IPB (MB-IPB) dan Perhimpunan Ekonomi Pertanian Indonesia (PERHEPI)
dc.relation.ispartofseries10;2
dc.subject.ddcJurnal Manajemen & Agribisnisen
dc.subject.ddcJournal of Management & Agribusinessen
dc.titlePengaruh Ethnosentrisme Terhadap Sikap, Preferensi dan Perilaku Pembelian Buah Lokal dan Imporen
dc.typeArticleen
dc.subject.keywordethnocentrismen
dc.subject.keywordattitudeen
dc.subject.keywordpreferenceen
dc.subject.keywordpurchasing Behavioren
dc.subject.keywordFruitsen
dc.subject.keywordStructural Equation Modeling (SEM)en
dc.subject.keywordetnosentrismeen
dc.subject.keywordpreferensien
dc.subject.keywordperilaku pembelianen
dc.subject.keywordbuah-buahanen
dc.subject.keywordstructural equation modeling (SEM)en


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record