Rancangbangun model penyediaan tepung jagung pada rantai pasok industri berbasis jagung
A design of corn flour supply model in a corn supply chain
Date
2012Author
Hetharia, Dorina
Maarif, Mohamad Syamsul
Arkeman, Yandra
Sunarti, Titi Candra
Metadata
Show full item recordAbstract
Corn flour as one of the types of products made from corn is an intermediate product. This product is a product that can be consumed directly, can also be used as raw materials of food industry, raw material of feed industry, and raw material of other industries. Corn flour industry is a part of the corn supply chain. The structure of the corn supply chain consists of the centers of corn, traders or collectors, corn flour industry, and users. In the supply chain, the corn flour industry is quite a role as an industry that provides the raw material for food industry, feed industry and other processed industry continuity. To ensure the continuity of the flow of goods in the supply chain, the industry needs to provide the quantity of cornflour with good quality according to consumer demand. As an industry that provided corn flour, it needed to obtain supplies of dry shelled corn from corn gatherers or corn traders. Provision of quantity and quality supply of corn from the centers of corn and collectors were very influential on the corn flour that produced by the corn flour industry. The quantity and the quality of products according to demand be supplied by the corn flour industry. This research was intended to design model that provided the quantity and the quality of corn flour to meet consumer demand. This model consists the prediction of maize production model, the shelled corn quality classification model, the corn flour quality clustering model, and the prediction of corn flour consumers demand model. Artificial neural networks and statistical forecasting methods were used for the prediction of maize production and the prediction of corn flour demand. Fuzzy inference system was used for the shelled corn quality classification and the corn flour quality clustering. Analysis of the implementation of the model produced some policies to ensure the continuity of the flow of goods in the corn supply chain. Industri tepung jagung sebagai salah satu agroindustri merupakan bagian dari rantai pasokan berbasis jagung. Industri ini menggunakan bahan baku jagung pipilan yang diproses menjadi tepung jagung (corn flour) melalui proses pengolahan cara kering. Sebagai industri antara yang memproduksi tepung jagung, industri ini akan menyediakan produk yang akan dikonsumsi langsung, dan menyediakan bahan baku bagi industri hilirnya. Jumlah dan mutu tepung jagung yang diproduksi industri ini tergantung dari jumlah dan mutu bahan baku berupa jagung pipilan yang diperoleh dari pengumpul. Sedangkan jumlah dan mutu jagung pipilan tergantung dari produksi jagung di tingkat petani. Dapat dikatakan bahwa penyediaan jumlah dan mutu tepung jagung untuk memenuhi permintaan konsumen tergantung dari produksi jagung. Produktivitas jagung yang rendah di Indonesia mengakibatkan kebutuhan bahan baku bagi industri pengolahan jagung masih belum dapat dipenuhi oleh petani lokal. Hal ini mengakibatkan dibutuhkannya impor jagung sebagai bahan baku industri dari negara produsen jagung lainnya. Dari berbagai jenis produk yang dapat dihasilkan komoditi jagung ini, tepung jagung merupakan jenis produk yang cukup penting. Hal ini karena tepung jagung merupakan produk antara multiguna yang dapat dijadikan sebagai bahan baku industri pangan, bahan baku pakan, dan sebagai bahan baku industri lainnya. Pengelolaan industri tepung jagung ini tidak terlepas dari rantai pasok agroindustri jagung. Penyediaan jumlah dan mutu pasokan jagung mulai dari petani dan pengumpul sangat berpengaruh terhadap jumlah dan mutu tepung jagung yang diproduksi. Selanjutnya jumlah dan mutu tepung jagung sebagai bahan baku akan berpengaruh pada jumlah dan mutu produk pada industri hilirnya.