Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/72731
Title: Eksplorasi kandungan klorofil dan vitamin C pada beberapa tumbuhan gulma sebagai alternatif bahan dasar suplemen makanan
Other Titles: The exploration of chlorophyll and vitamin C content in weeds as a raw materials of food supplements
Authors: Hadisunarso
Sulistijorini
Farida, Meita
Issue Date: 2014
Publisher: Bogor Agricultural University (IPB)
Abstract: Gulma sebagai tumbuhan belum banyak diketahui manfaatnya. Gulma yang tumbuh di sekitar lahan pertanian mengakibatkan penurunan laju pertumbuhan dari tanaman yang dibudidayakan. Salah satu cara untuk memanfaatkan gulma adalah dengan menjadikan tumbuhan gulma sebagai sumber klorofil dan vitamin C yang dapat digunakan sebagai bahan dasar suplemen makanan. Sampel tumbuhan gulma diambil di daerah sekitar kampus IPB Darmaga dengan metode acak sederhana. Gulma yang diekstrak kandungan klorofil dan vitamin C-nya terdiri dari enam spesies gulma yaitu Ageratum conyzoides, Bidens pilosa, Paspalum conjugatum, Eleusine indica, Axonupus compressus, dan Rottboelia exaltata. Rottboelia exaltata mempunyai kandungan klorofil total paling tinggi (7.77 mg/L) diikuti Eleusine indica (6.94 mg/L), Ageratum conyzoides (5.18 mg/L), Axonupus compressus (4.61 mg/L), dan Paspalum conjugatum (3.00 mg/L). Gulma yang memiliki kandungan klorofil paling rendah yaitu Bidens pilosa (2.69 mg/L). Kandungan vitamin C pada keenam sampel gulma yang diuji berkisar antara 0.47-0.91 mg/100 g. Kandungan klorofil pada Rottboelia exaltata, Eleusine indica dan Ageratum conyzoides berpotensi sebagai bahan suplemen makanan dan kandungan vitamin C pada tumbuhan gulma yang diuji tidak berpotensi sebagai bahan dasar suplemen makanan.
The benefit of weeds still rarely known. Weeds in agricultural area could decreased the rate of plants cultivation growth. The advantage of weeds is to be source of chlorophyll and vitamin C. Weed samples were collected from the IPB, Darmaga campus area with simply random method. Weeds were extracted for chlorophyll and vitamin C. The sample consisted of six weed species that were Ageratum conyzoides, Bidens pilosa, Paspalum conjugatum, Eleusine indica, Axonupus compressus, and Rottboelia exaltata. Rottboelia exaltata has the highest total chlorophyll content (7.77 mg/L) followed by Eleusine indica (6.94 mg/L), Ageratum conyzoides (5.18 mg/L), Axonupus compressus (4.61 mg/L), and Paspalum conjugatum (3.00 mg/L). The lowest chlorophyll content of weed samples is in Bidens pilosa (2.69 mg/L). The vitamin C content of the six weeds were 0.47-0.91 mg/100g. The Chlorophyll content in Rottboelia exaltata, Eleusine indica and Ageratum conyzoides are potential for a food supplement but vitamin C content are not potential for a raw material of dietary supplements. Keywords: Weeds, Chlorophyll, Vitamin C
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/72731
Appears in Collections:UT - Biology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
G14mfa.pdf
  Restricted Access
Full Text695.89 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.