Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/72629
Title: Karakterisasi bionanokomposit serat daun nanas sebagai bahan plastik kemasan makanan
Other Titles: Characterization of pineapple leaf fiber bionanokomposit as material plastic food packaging
Authors: Nikmatin, Siti
Prasetiyo, Kurnia Wiji
Prasetiyo, Kurnia Wiji
Issue Date: 2014
Publisher: Bogor Agricultural University (IPB)
Abstract: Bionankomposit yang berasal dari serat daun nanas sebagai filler dan pati tapioka terplastisasi gliserol sebagai matriks dapat digunakan sebagai bahan baku pembuatan plastik dan dapat mengurangi penggunakan plastik dari minyak bumi. Perlu dilakukan pengembangan biokomposit ini karena ketersedian minyak bumi yang terbatas, selain itu plastik yang dihasilkan ramah lingkungan dan dapat dimakan. Telah dilakukan sintesis dan karakterisasi biokomposit plastik kemasan berbasis pati tapioka dengan plastisizer gliserol menggunakan metode cetak dengan variasi konsentrasi filler 3%, 4% dan 5%. Hasil pengujian mekanik optimum dihasilkan pada konsentrasi serat daun nanas sebanyak 5% sebesar 4.6320 Mpa untuk kuat tarik dan untuk elongasi 24.87 %. Permeabilitas uap air terbaik untuk kemasan terdapat pada konsentrasi serat 5% yaitu sebesar 2,5226×10-9 gs-1m-1Pa-1. Penambahan serat daun nanas menyebabkan penurunan massa jenis komposit, permeabilitas uap air dan penyerapan cahaya UV-Vis. Dari hasil pengujian menunjukkan bahwa serat daun nanas layak digunakan sebagai pengisi pada plastik. Kata kunci: bionanokomposit, pati tapioka, serat daun nanas, sifat mekanik
Bionanocomposites from pineapple leaf fibers as filler and tapioca starch plastisizer glycerol as a matrix can be used as raw material for making plastic and the use of plastic from oil soil can be decreased. This is necessary to develop biocomposites because of limited availability of oil soil, potensial alternative as biodegredeble plastic and can be eaten. Synthesis and characterization of bionanocomposites tapioca starch plastic packaging with using glycerol plasticizer has been perfomed with filler concentration variation at 3%, 4% and 5%. Results of mechanical testing produced the optimum concentration of pineapple leaf fiber as much as 5% at 4.6320 MPa for the highest tensile strength and elongation at break to 24.87%. Water vapor permeability are best for packing on the fiber concentration of 5% at 2,5226×10-9 gs-1m-1Pa-1. The addition of pineapple leaf fiber compositescould increase density, water vapor permeability and absoban UV-Vis. The test result showed that the pineapple leaf fiber is reliable to use as the filling material for plastic packaging Keywords: biocomposites, mechanical properties, pineapple leaf fibers, tapioca starch
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/72629
Appears in Collections:UT - Physics

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
G14jrr.pdf
  Restricted Access
Full Text1.97 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.