Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/71706
Title: Aplikasi karbon aktif sebagai penyerap etilen untuk memperpanjang umur simpan buah Jambu Biji (Psidium guajava L.)
Authors: Ahmad, Usman
Pratiwi, Dita
Issue Date: 2014
Publisher: Bogor Agricultural University (IPB)
Abstract: Laju pematangan yang cepat pada buah jambu biji sebagai buah klimakterik yang dipicu oleh gas etilen yang dihasilkannya membuat buah jambu biji cepat busuk dan cenderung memiliki daya simpan yang pendek. Untuk memperpanjang umur simpan buah tersebut, gas etilen di lingkungan sekitarnya perlu dikurangi. Salah satu cara yang banyak digunakan untuk mengurangi atau menghilangkan gas etilen yaitu dengan menggunakan bahan penyerap etilen. Tujuan dari penelitian ini adalah mengkaji pengaruh penggunaan karbon aktif sebagai penyerap etilen terhadap umur simpan buah jambu biji dan perubahan parameter mutu buah selama penyimpanan pada suhu 10˚C dan suhu ruang. Percobaan dilakukan menggunakan rancangan acak lengkap faktorial terbagi dengan 2 taraf suhu penyimpanan (10˚C dan 25-27˚C) dan 3 taraf konsentrasi penyerap etilen (tanpa penyerap, 450 g, dan 550 g karbon aktif). Parameter yang diukur meliputi laju respirasi, produksi gas etilen, susut bobot, kekerasan, total padatan terlarut, warna, dan nilai organoleptik. Hasil perlakuan terbaik untuk memperlambat laju pematangan dan memperpanjang umur simpan buah jambu biji yaitu konsentrasi karbon aktif 550 g pada kedua suhu penyimpanan.
A rapid guava fruit ripening rate as a climacteric fruit triggered by produced ethylene gas makes guava decay faster and tend to have a short shelf life. To be able to extend the shelf life of the fruit, ethylene gas in the surrounding environment needs to be reduced. One of the most popular ways to reduce or eliminate ethylene gas is by using ethylene absorbent material. The objective of this study is to examine the effect of the use of activated carbon as an absorber of ethylene gas to the shelf life of guava fruit, and the fruit quality parameters change in storage at temperature of 10˚C and room temperature. Experiments were conducted using a completely randomized factorial design divided in 2 level of storage temperature (10˚C and 25-27˚C) and 3 level of ethylene absorber concentration (without absorber, 450 g, and 550 g activated carbon). Parameters measured including respiration rate, ethylene gas production, weight loss, hardness, total dissolved solids, color, and organoleptic value. The best treatment result in the slowing rate of the ripening and the extending of the shelf life of guava fruit in the 550 g activated carbon at both storage temperatures.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/71706
Appears in Collections:UT - Agricultural and Bio-system Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
F14dpr.pdf
  Restricted Access
Full Text1.77 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.