Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/67538
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBudiastra, I Wayan
dc.contributor.authorFiardy, Adytia
dc.date.accessioned2014-01-28T02:43:08Z
dc.date.available2014-01-28T02:43:08Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/67538
dc.description.abstractMentawai island has great potensial on producing sweet potato and taro. The huge number of the production must be balanced by proper-harvest handling. The handling method is by making the comodities as chips by vaccum frying and then will be packed using plastic and aluminium foil packaging. This research is to determine shelf life of sweet potato chips and taro chips and to decide what kind of the best packaging. Shelf life was determined by using acceleration method with Arrhenius equation. Critical parameter for determining the shelf life was flavour. The shelf life of sweet potato chips at room temperature (25oC) was 155 days using aluminium foil, 117 days using PP, and 37 days using HDPE. Whereas storing life of taro chips was 287 days using aluminium foil, 60 days using PP, and 56 days using HDPE. The best packaging for sweet potato chips and taro chips are aluminium foil.en
dc.description.abstractKepulauan Mentawai mimiliki potensi produksi ubi jalar dan talas yang cukup besar. Dengan produksi ubi jalar dan talas yang cukup besar perlu dilakukan penanganan pascapanen yang tepat. Salah satu penanganan yang dilakukan adalah dengan membuat ubi jalar dan talas menjadi keripik dengan proses penggorengan hampa dan dikemas dengan menggunakan kemasan plastik dan aluminium foil. Penelitian ini bertujuan untuk menentukan umur simpan keripik ubi jalar dan keripik talas dan menentukan jenis kemasan yang terbaik. Penentuan umur simpan keripik ubi jalar dan keripik talas menggunakan metode akselerasi dengan bantuan persamaan Arrhenius. Parameter kritis dari pendugaan umur simpan untuk keripik ubi jalar dan keripik talas adalah penerimaan aroma. Umur simpan keripik ubi jalar pada suhu ruang (25 ̊C) adalah 155 hari untuk kemasan aluminium foil, 117 hari untuk kemasan PP, dan 37 hari untuk kemasan HDPE. Sedangkan umur simpan keripik talas adalah 287 hari untuk kemasan aluminium foil, 60 hari untuk kemasan PP, dan 56 hari untuk kemasan HDPE. Kemasan terbaik untuk keripik ubi jalar dan keripik talas adalah kemasan aluminium foil.id
dc.language.isoid
dc.titlePenentuan umur simpan keripik ubi jalar dan keripik talas dalam kemasan plastik dan aluminium foilid
dc.titleShelf life determination of sweet potato chips and taro chips in plastic and aluminium foil packagingen
dc.subject.keywordshelf lifeen
dc.subject.keywordpackagingen
dc.subject.keywordtaro chipsen
dc.subject.keywordsweet potato chipsen
Appears in Collections:UT - Agricultural and Biosystem Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
F13afi_.pdf
  Restricted Access
full text1.45 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.