Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/61487
Title: Ammonia and Volatile Fatty Acid (VFA) Concentrations, and Dry Matter and Organic Matter Degradabilities in Cecum of Javan porcupine (Hystrix javanica) as Affected by Feeding Different Diets
Pengaruh Pemberian Pakan terhadap Konsentrasi Amonia dan Volatile Fatty Acid (VFA) dan Degradasi Bahan Kering dan Bahan Organik di Sekum Landak (Hystrix javanica)
Authors: Tjakradidjaja, Anita S.
Hermana, Widya
Anggreini, Rossy Endah Ayu
Keywords: Javan porcupine
control feed
koi fish pellet
fermentability
degradability
Issue Date: 2012
Publisher: IPB ( Bogor Agricultural University )
Abstract: The experiment was conducted to study the effect of feeding of control and control+koi fish pellet feeds and influence of storing cecal digesta on NH3 and VFA concentrations, dry matter (DMD) and organic matter degradabilities (OMD) of javan porcupine (Hystrix javanica). This experiment used a randomized complete block with factorial design (2x2) with four replications. The treatments consisted of two factors. Factors A was feeds which were A0 = control feed and A1 = A0 + koi fish pellet feed. Control feed (A0) consisted of forest jaat leaf, yam, belitung taro, tomato, siamesse banana and sweet corn. Factor B was incubation periodes that were B0 = 0 hour and B1 = 1 hour. Data were analyzed with analysis of variance (ANOVA) and differences between treatment means were determined with contrast orthogonal. The result showed that giving control and control+koi fish pellet feeds influenced significantly NH3 and VFA concentrations (P<0.05). However, the effects of treatments were not significant on dry matter and organic matter degradabilities. There were no significant effects of incubation periodes at 0 and 1 hour on all variables measured. It is concluded that NH3 and VFA concentrations, and DMD and OMD of javan porcupine (Hystrix javanica) were not increased with koi fish pellet, and storing the digesta did not affect cecal microbial activity on fermentation and degradation.
Landak jawa (Hystrix javanica) merupakan binatang liar yang populasinya semakin menurun. Hal ini dikarenakan perburuan liar dengan tujuan utama mendapatkan daging, duri, ekor dan benzoar (batu landak), dan tujuan lain untuk dijadikan binatang peliharaan oleh para hobbiest; berkurangnya habitat alami juga menurunkan populasi landak. Penangkaran perlu dilakukan untuk menyelamatkan kepunahan landak sebagai satwa liar. Dalam proses penangkaran, pemberian pakan yang sesuai sangat penting untuk mempertahankan kelangsungan daya hidup dan perkembangbiakan landak. Landak dapat mengkonsumsi pakan jenis baru yang sesuai dengan ketersediaannya di lokasi atau tempat penangkaran atau pemeliharaannya. Pakan kontrol yang diberikan saat pemeliharaan adalah daun jaat hutan, bengkuang, talas belitung, tomat, pisang siam dan jagung manis; pakan kontrol ini juga ditambah dengan pakan pelet koi sebagai perlakuan lainnya. Pakan jenis baru harus diberikan dalam jumlah kecil terlebih dahulu, proses ini dilakukan agar mikroba sekum dapat beradaptasi dengan pakan baru tersebut. Proses fermentasi pakan di dalam sekum landak belum banyak dipelajari, dan proses tersebut dapat dipengaruhi oleh mikroba yang berada di dalam digesta sekum. Dalam percobaan ini, digesta telah mengalami penyimpanan sejak landak dipotong, maka pengaruh waktu inkubasi juga dipelajari untuk melihat kemampuan mikroba digesta landak dalam proses fermentasi.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/61487
Appears in Collections:UT - Nutrition Science and Feed Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
D12rea.pdf
  Restricted Access
fulltext1.13 MBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
BAB I341.15 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
BAB II808.28 kBAdobe PDFView/Open
BAB III Materi dan Metode.pdf
  Restricted Access
BAB III425.46 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
BAB IV415.99 kBAdobe PDFView/Open
BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
BAB V334.85 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
COVER357.79 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
DAFTAR PUSTAKA403.82 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
LAMPIRAN363.74 kBAdobe PDFView/Open
Ringkasan.pdf
  Restricted Access
RINGKASAN344.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.