Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/59966
Title: Chemical Charactedstic of Transparent Soap with Addition of Different Honey Concentration Levels
Sifat Kimia Sabun Transparan dengan Penambahan Madu Pada Konsentrasi yang Berbeda.
Authors: Polii, B. N.
Siregar, Hotnida C. H.
Qisti, Rachmiati
Keywords: honey
transparent soap
chemical characteristic
Issue Date: 2009
Publisher: IPB (Bogor Agricultural University)
Abstract: Honey is a sweet solution containing sugar more than 70%, and has long used by people in the food industry, pharmaceuticals and cosmetics. The addition of honey in a transparent soap is expected to increase the softeness, smoothness, moisture and provide anti-bacteri activity on the skin. The aim of this research was determine the best transparent soap formula while added with honey based on soap chemical characteristic according to the SNI 06-3532-1994.
Madu merupakan suatu larutan manis yang mengandung gula kental, dan sudah lama digunakan oleh manusia dalall1 industri ll1akanan, fannasi bahkan kosll1etik. Penall1bahan madu pada sabun transparan diharapkan dapat meningkatkan nilai guna dari sabun, seperti : memberikan kesan lembut, halus, melembabkan dan memberikan aktivitas antibakteri pada kulit. Sabun madu transparan merupakan salah satu produk yang dapat digunakan sebagai salah satu inovasi dari penggunaan madu dalam industri kosll1etik. Tujuan dari penelitian ini adalah menentukan formula terbaik dari penambahan madu pada sabun transparan, serta menganalisa sifat kimia sabun tersebut sehingga sesuai dengan SNI 06-3532-1 994.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/59966
Appears in Collections:UT - Animal Production Science and Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
D09rqi.pdf
  Restricted Access
Full Text2.41 MBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover285.74 kBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstract362.56 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
BAB I321.77 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
BAB II722.22 kBAdobe PDFView/Open
BAB III Metode.pdf
  Restricted Access
BAB III490.92 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
BAB IV932.85 kBAdobe PDFView/Open
BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
BAB V295.42 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka336.39 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran663.5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.